Mainos

Aasian järistyksen uhreja tuhansia

Pohjois-Intiaa, Pakistania ja Afganistania aamulla vavisuttaneen järistyksen voimakkuudeksi mitattiin 7,6 richteriä. Kuolonuhreja saattaa olla tuhansia. Intiassa parinsadan kilometrin päässä järistyskeskuksesta oleva MTV:n toimittaja Kirsi Hantula kertoo tilanteesta järistysalueen laidalla.

Etelä-Aasian maanjäristyksen kuolonuhrien määrän on vahvistettu olevan yli yli 1 800, kertovat viranomaiset.

Surmansa saaneiden määrän uskotaan edelleen nousevan, kun raivaustyöt etenevät. Pelkästään Pakistanin puoleisessa Kashmirissa maanjäristys on tappanut yli 1 000 ihmistä, kertoo paikallinen pelastusviranomainen uutistoimisto AFP:n mukaan.

Pakistanin luoteisosassa järistys on poliisin mukaan surmannut noin 400 koululaista.

Intian puoleisessa Kashmirissa lähes 300:n ihmisen tiedetään saaneen surmansa. Asiasta kertoi Intian tiedotusministeri hallituksen kokouksen jälkeen. Kashmirissa on molemmin puolin rajaa tuhoutunut useita kyliä.

Etelä-Asiaan järistyksen uhrien määrän arvellaan nousevan tuhansiin. Pahiten järistys koetteli Pakistania ja Intiaa.

Näin MTV:n toimittaja Kirsi Hantula arvioi tilannetta Intian Chandigarhin kaupungissa Punjabissa iltapäivällä Suomen aikaa.

- Täällä järistys tuntui noin klo 9.30 aamulla paikallista aikaa ja täälläkin rakennukset huojuivat perustuksiaan myöten ja huonekalut siirtyivät paikoiltaan, mutta muuten mitään suuria aineellisia tuhoja ei täällä ole. Pakistanista paikalliset tv-kanavat ovat välittäneet kuvaa soraläjiksi sortuneista rakennuksista, ja ainakin joidenkin tietojen mukaan pääkaupungissa Islamabadissa loukussa voi olla kaksisataa ihmistä.

- Täällä järistystä luonnehditaan huomattavasti tavallista voimakkaammaksi. Chandigarhissa on parhaillaan koolla kongressin edustajia eli täällä on kansallinen suuri kokous meneillään. Sen takia tämä maanjäristys aiheutti täällä ylimääräistä huolta. Kaikki kongressiedustajat vietiin kiireesti kokouspaikalta ulkotiloihin. Mitään ei kuitenkaan sattunut, kertoo Kirsi Hantula Intiasta.

Järistyksen keskus sijaitsi Kashmirin alueella, satakunta kilometriä pohjoiseen Pakistanin pääkaupungista Islamabadista.

Kansainvälinen Punainen Risti on lähettänyt Delhistä avustusryhmän arvioimaan avun tarvetta Pakistanin, Afganistanin ja Intian maanjäristysalueille. Suomen Punaisen Ristin mukaan Suomella on valmius lähettää apua alueelle.

Aasian maanjäristysalueella on havaittu myös voimakkaita jälkijäristyksiä.

Ihmiset tungeksivat sortuvien talojen parvekkeilla

Parvekkeet täyttyivät pakokauhuisista ihmisistä, kun kymmenkerroksinen talo tutisi Pakistanin pääkaupungin Islamabadin keskustassa. Väkijoukot yrittivät päästä pois sortuvasta rakennuksesta - monet turhaan.

Sajida Burki näki omista kodistaan naapuritalon romahduksen. Hänen asuntonsa säilyi vahingoittumattomana kuin ihmeen kaupalla.

-Ryntäsimme ulos. Olimme yöpaidoissamme, eikä naisilla ollut jalkineitakaan tai dopattaa (pään peittävää huivia), Burki kuvaili.

-Näimme ihmisten tungeksivan parvekkeille viereisessä rakennuksessa, kun se vielä huojui. Sitten se hajosi, ja asukkaat tulivat alas betoniröykkiön mukana.

Pölyn hälveneminen kesti kauan, minkä jälkeen eloonjääneet alkoivat huutaa apua. Loukkuun jääneitä etsittiin epätoivoisesti.

-Kuulin naisten ja lasten huutoa. Monet olivat jääneet jumiin sisälle, emmekä kuulleet kuin itkua. Näky oli traaginen, Burki kertasi kauhunhetkiään.

Sadat ihmiset kerääntyivät seuraamaan raivausta päivän aikana.

-Siellä on lapsia. Jos murskan alla on ilmataskuja, he voivat olla yhä hengissä. Emme voi julistaa heitä kuolleiksi, itki Ayan Durani.

Paikalla oli myös yksi pelastuneista, Sabahat Ahmed. Hän hyppäsi nopeasti portaikkoon herättyään vavahteluun. Ihmiset olivat paniikissa.

-Toiseen maanjäristykseen mennessä talo oli alkanut murtua. Rakennuksen luhistuessa ihmisiä virtasi edelleen ulos, Ahmed kertoi.

Tuhoutuneessa tornissa asui tiettävästi myös ulkomaalaisia, muun muassa japanilaisia, italialaisia ja arabeja. Surmansa saaneista ainakin yksi oli egyptiläinen.

Islamabadin poliisi pyysi paikallisia yrittäjiä tuomaan metallileikkureita, nostokurkia ja muita laitteita, joita tarvitaan raivaustyössä. Apua toivottiin myös rakennusinsinööreiltä. Työtä vaikeutti se, että rakennuksen kellarissa oli autojen pysäköintihalli eikä nostureita uskallettu ajaa aivan raunioiden viereen.

Pakistanin järistys alueen pahin jopa sataan vuoteen

Etelä-Aasian lauantainen maanjäristys oli alueen pahin jopa sataan vuoteen, kertoo Helsingin yliopiston seismologian laitoksen johtaja Pekka Heikkinen. Järistyskeskus sijaitsi Pakistanin ja Kashmirin rajalla, mutta järistys tuntui ja teki tuhojaan satojen kilometrien etäisyydellä.

Etelä-Aasia on Heikkisen mukaan tyypillistä maanjäristysaluetta.

- Maanjäristys tapahtui Intian laatan ja Euraasian laatan välisellä reuna-alueella. Intian laatta liikkuu tällä alueella noin kolme senttiä kohti pohjoista Euraasian laattaa. Liike ei tapahdu aina aivan tasaisesti vaan purkautuu järistyksinä, Heikkinen selvittää järistyksen synnyn syitä.

Alueella on Heikkisen mukaan odotettavissa jälkijäristyksiä vielä viikkoja, mutta runsaimmin niitä tulee muutaman lähipäivän aikana - kymmeniä per päivä. Esimerkiksi Suomen seismografiasemilla oli lauantai-iltapäivään mennessä havaittu alueelta yli 20 järistystä, joiden voimakkuus oli vähintään 5 richteriä.

Heikkinen kertoo, että pienetkin jälkijäristykset saattavat olla tuhoisia, jos ne heikentävät varsinaisen järistyksen heikentämiä talojen rakenteita.

Ennakointi järkevää

Maanjäristyksiä ei Heikkisen mukaan voi vielä ennustaa lyhyellä aikavälillä, vaikkapa muutaman päivän varoitusajalla niin, että ihmiset pystyttäisiin evakuoimaan järistysalueelta. Ennakointi sen sijaan on mahdollista ja järkevää, sillä suurimpien järistysten riskialueet ovat tiedossa.

Heikkinen kertoo, että tärkeää ennakointia on esimerkiksi rakentaa sellaisia taloja, jotka kestävät järistyksiä.

Suomalaisetkin matkustavat usein alueille, kuten Japaniin ja Yhdysvaltoihin Kaliforniaan, jotka ovat tunnetusti maanjäristysherkkiä. Heikkinen suositteleekin, että matkailijat perehtyisivät siihen, miten järistyksiin voi varautua. Ohjeita löytyy ainakin seismologian laitoksen nettisivuilta.

- Jos tuntee merkkejä järistyksestä, ensimmäiseksi kannattaa suojautua hyvin nopeasti sukeltamalla vaikkapa pöydän alle. Tämä suojaa esimerkiksi putoilevilta tiililtä. Kun pahin on ohi, sitten nopea tarkistus, pääseekö rakennuksesta turvallisesti ulos, Heikkinen pikaopastaa.

Hän muistuttaa, että maanjäristyksessä esimerkiksi kerrostaloista sortuvat usein ensimmäiseksi rappukäytävät.

Suomessa ei suurista maanjäristyksistä ole pelkoa. Voimakkaimmat mittauslaitteilla havaitut maanjäristykset ovat Heikkisen mukaan olleet noin 4 richterin luokkaa. Suomessa on suunnilleen puolentusinaa maanjäristystä vuodessa. Eniten maa järisee Kuusamossa.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

(Kymmenen uutiset 08.10.2005)

(Kymmenen uutiset 08.10.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.