Aasialaistaidetta yksityiskokoelmista esillä laajemmin kuin koskaan

Itätuulen tuomaa -näyttely Amos Andersonin museossa Helsingissä esittelee buddhalaisuuteen liittyvää esineistöä.

Suomessa ei aiemmin ole nähty yhtä runsasta ja buddhalaisuuden levinneisyysalueen näin laajasti kattavaa näyttelyä. Se tarjoaa tilaisuuden tutustua ikivanhaan, mutta edelleen elävään, useimmille suomalaisille vieraaseen perinteeseen.

Näyttelyyn on kokoelmiensa valioita lainannut neljä suomalaista itämaisen taiteen kerääjää: Jacob Ehrnrooth, Martin Encell, J. O. Mallander ja Thomas Wulff. Näyttelyssä on etupäässä maalauksia - pyhiä kuvia thangkoja - ja veistoksia. Ne ovat peräisin Tiibetistä, Nepalista, Mongoliasta, Burjatiasta, Kiinasta, Burmasta, Laosista ja Thaimaasta sekä Sri Lankasta ja Jaavan saarelta.

Esineitä on yli 150, ja teosten aihepiiri on laaja, valaistuneen Buddhan eteerisistä näyistä verenhuuruissa raivoaviin vartijajumaliin. Varhaisimmat esineet ovat tuhat vuotta vanhoja, myöhäisimmät omalta ajaltamme.

Buddhalaisuus syntyi Intian pohjoisosissa uusimman tutkimustiedon mukaan noin 2 300 vuotta sitten. Se on levinnyt suurimpaan osaan Aasiaa, jossa sillä on varovasti arvioiden noin 150 miljoonaa, suurimpien arvioiden mukaan jopa 300 miljoonaa kannattajaa. Sisällöltään Buddhan oppi vaihtelee alueittain huomattavasti. Näyttely on avoinna 29. huhtikuuta saakka.

Lue myös:

    Uusimmat