Mainos

Aasialaisravintolan ihmiskauppaepäilyistä vangittu kolme

Etnisten ravintoloiden toimintaan liittyvät ihmiskauppaepäilyt saivat tänään jatkoa Tampereella, kun Pirkanmaan käräjäoikeus vangitsi kolme ihmistä rikostutkinnan yhteydessä. Kaksi miestä ja yksi nainen vangittiin todennäköisin syin epäiltyinä ihmiskaupasta.

Vietnamilaistaustaisista vangituista kahdella on Suomen kansalaisuus. Rikosepäilyjen takia poliisi sulki alkuviikosta kaksi ravintolaa Tampereen keskustassa ja yhden Lempäälän Ideaparkissa. Poliisi tutkii muun muassa henkilökunnan työoloja ja taloudellisia asioita, mutta tutkinta on vasta alkuvaiheessa. Tuoreesta ihmiskauppaepäilystä kertoi ensimmäisenä Aamulehti.

Viimeksi joulukuussa henkilökunnan alipalkkaus ja verojen laiminlyönti toivat ehdollista vankeutta kahdelle kiinalaisravintolan pitäjälle Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Tämäkin ravintola toimi Ideaparkissa.

Marraskuussa Turussa viranomaiset tekivät iskun kolmeen kebabravintolaan, joiden omistajaa epäiltiin ihmiskaupasta.

Vaarallinen riippuvuus

Suomessa ihmiskaupparaportointia tekee vähemmistövaltuutetun toimisto. Ylitarkastaja Venla Roth kertoo, että ravintola-alalla ihmiskaupan riski on suuri, samoin kuin esimerkiksi siivousalalla ja rakennustyömailla.

Rothin mukaan ulkomaalaistaustainen ravintolatyöntekijä saattaa olla täysin riippuvainen työnantajastaan.

-Se liittyy siihen, että ollaan vieraassa maassa, ei tunneta kieltä eikä oikeastaan ketään muuta kuin se työnantaja ja omat työkaverit. Se tietyllä tavalla saattaa altistaa hyväksikäytölle, Roth kertoo.

Saapuessaan Suomeen ulkomaalainen työntekijä saattaa jo olla pahoin velkaantunut matkakustannusten takia.

-Emme useinkaan ymmärrä sitä, että summat, joita he joutuvat maksamaan päästäkseen Suomeen, ovat heille tosi isoja.

Suomessa on Rothin mukaan totuttu ajattelemaan, että työntekijällä on suhteellisen hyvä neuvotteluasema suhteessa työnantajaan. Riippuvaisuussuhteen takia ulkomaalaisen työntekijän neuvotteluasema voi kuitenkin olla erittäin huono.

-Pienestä palkasta saatetaan vielä maksaa työnantajalle kaikennäköisiä asumis- ja ylläpitokustannuksia.

Aasiasta Suomeen saapuva ravintolatyöntekijä tienaa usein rahaa koko perheelle tai jopa koko suvulle, joten paineet ovat suuret.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.