Mainos

Aasialaiset valmistajat kamerapuhelinten kärjessä

Aasialaiset matkapuhelinvalmistajat ovat valloittaneet kärkisijat nopeasti kasvavilla kamerapuhelinten markkinoilla. Sitä vastoin maailman johtava matkapuhelinten valmistaja, Nokia, on jäänyt kamerapuhelinten osalta kauas aasialaisten taakse, ilmenee amerikkalaisen tutkimuslaitoksen Strategy Analyticsin tuoreesta selvityksestä. Syynä on se, että Nokia aloitti kamerapuhelinten toimitukset vasta viime kesänä. Sen sijaan Aasiassa kamerapuhelimia on myyty jo parin vuoden ajan japanilaisten operaattoreiden tuotua markkinoille kuvapuhelinpalvelunsa.

Euroopassa ja Yhdysvalloissa vastaavia palveluita ei ole aiemmin ollut tarjolla. Aasian-Tyynenmeren alue on tällä haavaa kamerapuhelinten suurin markkina-alue. Tämän vuoden tammi-syyskuussa maailmassa on myyty noin 9,5 miljoonaa kamerapuhelinta, joista yksinomaan Japanissa 7,9 miljoonaa laitetta. Aasian-Tyynenmeren alueen osuus myynnistä oli peräti 97 prosenttia.

Euroopassa kuvapuhelimia myytiin vuoden kolmannella neljänneksellä vain 200 000 kappaletta valmistajien vasta aloittaessa toimituksiaan. Tällä haavaa japanilainen Sharp on johtava kamerapuhelinten toimittaja, joka on myynyt kuluttajille kolme miljoonaa laitetta tammi-syyskuussa. Nokian osuudeksi Strategy Analytics arvioi noin 220 000 myytyä kamerapuhelinta. Sharpin ohella Nokiaa suurempia kuvapuhelinten valmistajia ovat japanilaiset NEC, Panasonic, Toshiba ja Casio sekä eteläkorealainen Samsung.

Kuvapuhelinten osuus vielä pieni

Nokian osuus koko matkapuhelinmarkkinoista on yli kolmannes, kun taas Sharp ei mahdu kymmenen suurimman valmistajan joukkoon. Syy on se, että kuvapuhelinten osuus koko matkapuhelinmarkkinoista on vielä vähäinen. Maailman matkapuhelinmarkkinoiden kooksi arvioidaan 390-400 miljoonaa myytyä puhelinta tänä vuonna, eli Sharpin kuvapuhelinten osuus ei näin yllä kuin korkeintaan yhden prosentin tasolle koko markkinoista. Nokian markkinaosuus on noin 36 prosenttia. Yhtiö kuitenkin arvioi, että kuvapuhelinten osuus kasvaa nopeasti niiden toimitusten lähdettyä käyntiin myös Euroopassa. Nokia on tähän saakka hallinnut markkinoita Euroopassa. Japanissa sen sijaan operaattorit hallitsevat matkapuhelinkauppaa, ja niiden myymissä puhelimissa ei usein edes ole valmistajan nimeä.

Operaattorivetoinen malli Eurooppaankin

Kuvapuhelinten avulla japanilaisvalmistajat ovat kuitenkin aloittamassa Euroopan valloitusta. Tavoitteena on tuoda japanilainen malli operaattorivetoisesta kännykkäkaupasta myös Eurooppaan. Brittiläinen matkapuhelinoperaattori Vodafone osti äskettäin Sharpilta 400 000 kamerapuhelinta, ja ranskalainen operaattori Orange on tilannut kuvapuhelimia taiwanilaiselta sopimusvalmistajalta. Ainakin Vodafone tarjoaa myös Nokian ja Sony Ericssonin kuvapuhelimia asiakkailleen.

Sharpin ohella Nokiaa suurempia kuvapuhelinten valmistajia ovat japanilaiset NEC, Panasonic, Toshiba ja Casio sekä eteläkorealainen Samsung. Niistä ainoastaan Samsung kuuluu johtaviin matkapuhelinten valmistajiin maailmanlaajuisella markkinaosuudella mitattuna.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.