Mainos

Aarrelaivasta nostetut esineet tutkittaviksi

Aarrelaiva Vrouw Marian hylystä viime viikon lopulla nostetut esineet on toimitettu Suomen merimuseolle. Metallisen harkon, sinetin, keraamisen pullon ja kolme liitupiippua tutkivat nyt eri alojen asiantuntijat.

Konservaattori Ulla Klemelä Suomen merimuseosta kertoo, että metalliharkko on sinkkiä. 1700-luvulla sinkkiä käytettiin ainakin messinginvalmistuksessa. Laivan hylyssä olevat puulaatikot on ainakin osin merkitty sinetein. Ylös tuotu sinetti on lyijyä, ja siinä on kirjoitusta italiaksi. Sinetti on röntgenkuvattu, ja kirjoituksesta on löydetty hollantilaisen Leydenin kaupungin nimi sekä numerosarja 33 3/4. Kyseessä on Klemelän mukaan ilmeisesti jonkinlainen tarkistusleima.

Keraamisen pullon puhdistaminen suoloista kestää jonkin aikaa, ja sen jälkeen pullon tutkii posliiniasiantuntija. Pullossa ollut neste on otettu talteen ja odottaa sekin tarkempaa analysointia. Neste on todennäköisesti merivettä, mutta siinä saattaa olla jäämiä alkuperäisestä sisällöstä. Myös pullossa on jokin leima. Valkosavea olevat liitupiiput toimitetaan nekin alan asiantuntijalle.

Vrouw Marian hylyn jatkotutkimusten rahoituksesta on käynnissä neuvotteluja, mutta Klemelän mukaan on todennäköistä, ettei enempää esineitä nosteta enää tänä kesänä. Yli kaksisataa vuotta meren pohjassa maanneen laivan ja sen lastin tutkiminen vaatii tarkkoja ennakkosuunnitelmia. Merimuseossa toivotaan alkuun pääsemiseksi rahaa meriarkeologin palkkaamiseen tutkimussuunnitelmaa tekemään.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.