Mainos

Aarniosta öljyyn – tällainen on uutisten ABC vuodelta 2014

Uutisvuosi A:stä Ö:hön. MTV:n uutistoimituksen listan aloittaa isolla A:lla huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio. 


Helsingin huumepoliisin entistä päällikköä Jari Aarniota syytetään useista vakavista rikoksista kuten törkeistä huumausainerikoksista, lahjusrikoksesta ja virkarikoksista. Oikeudenkäyntejä seuraava maallikko joutuu nykytiedon valossa kysymään, ovatko Aarniolla menneet poliisin ja rosvon roolit sekaisin.

Brasilian kesäinen MM-jalkapallo oli vuoden globaali urheiluspektaakkeli. Niin myös isäntämaan 1-7-nöyryytys tulevan maailmanmestarin Saksan käsittelyssä.


Cheek eli Jare Tiihonen teki suomalaisen viihdemusiikin historiaa myymällä loppuun kaksi konserttia Olympiastadionilla.


Donetskin lentokentästä on tullut Ukrainan sodan tuhojen symboli. Kenttä remontoitiin täydellisesti jalkapalloilun EM-kisoihin 2012; vuoden 2014 kuluessa siitä tuli Venäjä-mielisten separatistien ja Ukrainan armeijan välisten taisteluiden näyttämö.

Ebola-viruksen piti olla muutaman läntisen Afrikan maan ongelma, mutta toisin kävi. Tartunnan saaneita on lentoteitse tullut yksittäisiä tapauksia Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin. Suomen tähän mennessä ainut Ebola-epäily osoittautui aiheettomaksi.

Frankfurtin kirjamessujen teemamaa oli Suomi. Messut toivat Suomelle ja Suomen kirjallisuudelle valtaisan julkisuuspiikin Saksassa. Juttuja eri medioissa on laskettu ilmestyneen yli 7700 kappaletta.


Kansalaisaloite homoliitoista päätyy suomalaisten parlamentarismin historiaan, sillä ensi kertaa kansalaisaloite läpäisi eduskunnan ja johtaa lakimuutokseen.

101-vuotiaasta sotaveteraanista Hannes Hynösestä tuli Teemu Selänteen veroinen Linnan juhlien mediatähti itsenäisyyspäivänä.

I

Isis, Isil, IS - lännessä terroristijärjestöksi luokitellulla uskonnollis-poliittisella liikkeellä on monta lyhennettä. Brutaaleilla teloitusvideoilla kauhua kylvävä liike vetää hämmästyttävästi puoleensa länsimaissa kasvaneita muslimeja - myös Suomesta.

J

Jämijärven lentoturmassa kuoli huhtikuussa kahdeksan laskuvarjohyppääjää. Onnettomuutta käsitellyt uutisjuttu ja siihen liittynyt kuvasarja olivat vuoden luetuimmat MTV.fi:ssä.

K

Keskustan veret seisauttavat gallup-lukemat lupaavat puheenjohtaja Juha Sipilälle pääministerin paikkaa ensi kevään eduskuntavaalien jälkeen.

L

Liitto-orava Salme Pasi voitti MTV3-kanavan huippusuositun Putous-ohjelman sketsihahmokilvan.

M

Lentokoneen kokoisen esineen katoaminen ei nykyaikana pitäisi olla mahdollista. Mutta 7. maaliskuuta tutkavastaanottimista hävinnyttä Malaysian Airlinesin ”mysteerikonetta” ei ole löydetty vieläkään. Malesialaisen ilmailubisneksen synkkä vuosi sai jatkoa AirAsia-halpalentoyhtiön mereen syöksyssä joulukuun lopussa.

N

Suomessa on jälleen käyty keskustelua Nato-jäsenyydestä. Keskustelun lopputulema on jälleen, ettei Naton jäsenyys ole ajankohtainen.

O

Oulun vauvasurmat lukeutuvat surullisuudessaan ja poikkeuksellisuudessaan vuoden kuohuttavimpiin rikosuutisiin.

P

Kukapa olisi Sotsin olympialaisten aikana arvannut, mitä Venäjän presidentin Vladimir Putinin päässä liikkuu.

Q

Terroristiverkosto al-Qaidasta on Isisin nousun jälkeen puhuttu vähemmän. Al-Qaida-johtajien väitetään suorastaan kavahtaneen Isisin julmia sodankäyntimenetelmiä.

R

Rosatom on venäläinen atomienergiayhtiö, joka tuli noin kolmanneksen osuudella omistajaksi Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen. Kriitikoiden mielestä ydinvoimalayhteistyö venäläisten kanssa on turvallisuuspoliittinen riski.

S

Alexander Stubbista tuli kokoomuksen puheenjohtaja ja pääministeri Jyrki Kataisen lähdettyä EU-komissaariksi. Some-eläin Stubb on nopea liikkeissään, mutta niin on ollut häntä koskeva julkisuuskin: hypetys kääntyi parissa kuukaudessa tylytykseksi.

T

Talvivaara Sotkamo Oy meni konkurssiin marraskuussa. Nyt kaivostoiminnalle etsitään uutta omistajaa. Tulevaisuus näyttää hyvin epävarmalta; varmoja ovat vain kaivokseen sijoittaneiden tappiot.

U

Euromaidanin myötä Ukraina ajautui sekasortoon, jonka ratkaisu ei ole näköpiirissä. Kriisin tuoksinassa Venäjä anasti Krimin Ukrainalta. Tuoreessa esseekokoelmassaan Vanhan Venäjän paluu Helsingin yliopiston Venäjä-tutkimuksen professori Timo Vihavainen luonnehtii Ukrainaa nykyisellään ”taloudelliseksi konkurssipesäksi, joka moraalisesti taitaa olla EU:n vastuulla”.

V

Jussi Valtonen voitti kirjallisuuden Finlandia-palkinnon teoksellaan He eivät tiedä mitä tekevät. Valinnan tehnyt Anne Brunila luonnehti teosta ”tajunnanräjäyttäväksi”.

W

Werft on saksaa ja tarkoittaa telakkaa. Saksalainen Meyer Werft osti elokuussa yhdessä Suomen valtion kanssa Turun telakan eteläkorealaiselta STX:ltä. Uusi pääomistaja on tuonut lyhyessä ajassa Turkuun useamman laivatilauksen ja uskoa laivanrakennusteollisuuden tulevaisuuteen Suomessa.

X

Uber-taxipalvelu tuli Suomeen, ainakin yhtiön oman ilmoituksen mukaan. Muuten palvelusta tai sen käyttäjistä on ollut niukasti havaintoja.

Y

Vuosi 2014 tullaan muistamaan monien yt-neuvottelujen vuotena. Tilastokeskuksen mukaan työttömyysaste oli marraskuussa 8,2, ja suunta on nouseva.

Z

Totuttuun tapaan suuri osa äänestäjistä nukkui kevään EU-vaaleissa. Äänestysprosentti Suomessa oli 39,1.

Å

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson oli Ruotsin parlamenttivaalien suuri voittaja, mutta jäi sairauslomalle burnoutin vuoksi pian vaalien jälkeen.

Ä

Metsä Group ilmoitti huhtikuussa, että se rakentaa Äänekoskelle biotuotetehtaan. Miljardi-investointi oli vuoden harvoja iloisia talousuutisia.

Ö

Öljyn maailmanmarkkinahinnan laskulla on ollut dramaattinen vaikutus Venäjän talouteen, mutta tavallinen tankkaaja suomalaisella huoltoasemallakin on huomannut ilmiön - ja ilahtunut 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.