Aarnion puolustukselta kovaa kritiikkiä KRP:stä

Huumepoliisin ex-päällikön Jari Aarnion puolustus kritisoi vahvasti keskusrikospoliisia puheenvuorossaan Helsingin käräjäoikeudessa. Aarnio-vyyhdin Trevoc-haaran käsittely jatkuu oikeudessa keskiviikkona.

- Aarniolla ei ole ollut pienintäkään luottamusta siihen, että tutkinta olisi objektiivinen, puolustusasianajaja Riitta Leppiniemi lausui oikeudessa. 

Tutkinnanjohto on kertonut julkisuudessa, että Aarnio-tutkinta olisi edennyt prostituutioepäilyistä Trevociin ja siitä huumeisiin.

- Aarnion käsitys on toinen. Erityisesti se tulee esiin tynnyrijutussa. Jo alun perin on epäilty jostain muusta kuin prostituutio-osasta.

Esitutkinta on puolueellinen, puolustus totesi. - Esitutkinnassa on todella paljon johdattelevia, väärää tietoa sisältäviä kysymyksiä.

Leppiniemi otti esiin huumepoliisin ex-päällikön Paavo Selinin kuulustelun, jossa oli kysytty ”Milloin ja kenen kertomana teille ilmeni, että Jari Aarniolla oli jokin rooli Trevoc Oy:n toiminnassa”.

Puolustuksen mukaan Aarniolla ei ole ollut mitään roolia Trevocissa, vaikka näin annettiin kysymyksessä olettaa.

Tämä on yksi Trevoc-haaran ydinkysymyksistä. Mikä on ollut Aarnion rooli?

Syyttäjän käsityksen mukaan Aarnio junaili 200 000 euron lainan seurantalaiteita valmistavalle yhtiölle ja sai tätä kautta omistusta Trevocissa. Samaan aikaan hän järjesteli laitekauppoja poliisille.

"Maailmoja syleilevä syyte"

Leppiniemi arvosteli syytettä. - Syyte on pitkä ja lavea, Leppiniemi totesi.

Hän viittasi siihen, että syytteen mukaan Aarnio on ollut Trevocissa välitön tai välillinen omistaja, saanut optioita, ollut sijoittaja tai jossain muussa niihin verrattavassa asemassa.

- Olisi toivottavaa, että syyttäjällä olisi tarkempi käsitys. Tuo on maailmoja syleilevä. Edes syyttäjällä ei ole laajan esitutkinnan jälkeen käsitystä siitä mikä on ollut Aarnion asema.

Yhteydenpitoa Trevocin toimitusjohtaja Pasi Pataman kanssa on ollut, koska he ovat olleet ystäviä, puolustus totesi.

Puolustuksen mukaan Aarnio osallistui keskusteluihin Trevocin rahoituksesta. - Entuudestaan tuttu tietolähde otti yhteyttä huumepoliisiin ja Aarnio tiesi Trevocin rahoitustarpeesta.

"Aarnio halusi auttaa"

Puolustuksen mukaan Aarnio halusi auttaa, koska hän halusi varmistaa että hyviä seurantalaitteita on poliisin käytössä.

Puolustuksen mukaan tästä tietolähteen kautta järjestettävästä rahoituskuviosta ei kuitenkaan sitten tullut mitään, koska Trevoc oli jo saanut rahoitusta muualta. Huumepoliisi sai tietää rahoittajayritys Instian taustat ja tuolloin Helsingin huumepoliisille selvisi, että yrityksessä on omistajana jengipomona pidetyn Keijo Vilhusen sisar.

- Rikostiedustelulla haluttiin varmistaa, että viranomaislaitteita valmistavan Trevocin toimintaan ei tullut mitään tietoturvariskiä rahoitusjärjestelyjen kautta.

Eli puolustuksen mukaan huumepoliisi tiesi rahoituskuvioista paljon ennen kuin keskusrikospoliisi. Puolustus viittasi myös siihen, että Trevoc ja KRP olivat kilpailijoita seurantalaitteiden valmistamisessa.

- Mikään asiakirja ei osoita Aarnion roolista sitä, mitä syyttäjä väittää. Aarnio ei ole Trevoc Oy:n eikä Instia-Group Oy:n omistaja. Ei niiden hallinnossa eikä tosiasiallinen päätöksentekijä, puolustus painotti.

"Ei tehnyt päätöksiä"

Poliisihallitus antoi Helsingin poliisin luvan hankkia seurantalaitteita vuonna 2009. Syyttäjän mukaan Aarnion rooli Trevoc-hankinnoissa oli "valmisteleva asiantuntija".

- Aarnio ei ole tehnyt päätöksiä. Hän ei ole esittelijä. Aarnio ei ole myöskään valmistelija, puolustus totesi.

- Hän on osallistunut keskusteluihin, koska hänellä on ollut intressi siihen, että poliisille saadaan paras mahdollinen laitteisto.

Lue myös:

    Uusimmat