Aarnio suomii Lahtisen pesänselvitystä

Professori, oikeustieteen tohtori Aulis Aarnio antoi tänään julkisuuteen tiedotteen kustantaja Urpo Lahtisen pesänselvityksestä ja pesänselvittäjän vaihtamisesta.

Aarnio haluaa kannanotollaan kiinnittää huomiota pesänselvityksen ja jakojärjestelmän yleiseen toimivuuteen ja uskottavuuteen Suomessa.

Viime vuonna Aarnio sai saksalaisen Alexsander von Humboldt -säätiön tunnustuspalkinnon. Hän työskentelee kevätkaudella säätiön apurahan turvin kolme kuukautta eri puolilla Saksaa. Parhaillaan hän on Bad Godesbergissä Bonnin lähellä.

Aarnion mukaan Helsingin käräjäoikeuden yhden tuomarin ratkaisulla 12.3.1998 tekemä päätös ja perustelut Urpo Lahtisen kuolinpesän pesänselvittäjän vapauttamisesta ovat herättäneet oudoksuntaa ammattipiireissä. Samalla ne herättävät kysymyksen pesänselvityksen ja jakojärjestelmän toimivuudesta.

Aarnio kirjoittaa, että "Maija-Liisa Lahtinen käynnisti päätöksen johdosta tiedotuskampanjan, jossa pyrittiin kyseenalaistamaan pesänselvittäjän ammattitaito ja moraali sekä saattamaan epäilyksenalaiseksi seitsemän vuoden ajalta kertyneet selvitys- ja jakopalkkiot, joiden perusteet osakkaat itse olivat hyväksyneet ja joita asian osallisten enemmistö on pitänyt työn määrään ja vaativuuteen nähden kohtuullisina".

"Vapauttamisprosessin aikana Maija-Liisa Lahtisen asiamiehen, asianajaja Marja Valpolan (Asianajotalo ANPR) toiminta ei käsitykseni mukaan ole kaikin osin täyttänyt asianajajalle annettuja eettisiä ohjeita. Valpolan toiminnasta on muiden kuin allekirjoittaneen aloitteesta tehty kantelu Suomen Asianajajaliittoon kurinpitotoimiin ryhtymiseksi".

"Epäilykset siitä, että kaikkia pesän varoja ei ollut ilmoitettu perunkirjoituksessa, heräsivät vuonna 1995. Käynnistin tällöin pesänselvittäjänä eräitä pesän tilejä koskevan tutkimuksen, jonka Maija-Liisa Lahtinen pyrki eri tavoin estämään. Sittemmin tuli ilmi epäilys, että Urpo Lahtisen varoja on mahdollisesti lainvastaisesti siirretty ulkomaille 34 miljoonaa markkaa. Työskentelin asian selvittämiseksi yhteistyössä keskusrikospoliisin kanssa helmikuusta 1996 aina vapauttamiseen asti." "Pesänselvittäjän johdonmukainen työ asioiden selvittämiseksi ja yhteistyö poliisin kanssa tekee ymmärrettäväksi, miksi juuri pesänselvittäjän toiminta on haluttu saattaa kyseenalaiseksi", Aarnio sanoo. (STT)

Lue myös:

    Uusimmat