Aarnio: Perijättären panttivankidraamalla yllättävä rooli Trevoc-hankinnoissa

Jari Aarnio kiistää, että olisi ollut tekemässä yhtäkään seurantalaiteyhtiö Trevociin liittyvää hankintapäätöstä Helsingin huumepoliisin päällikkönä.

Hänen mukaansa Helsingin poliisilaitoksen organisaatio on suunniteltu siten, että hän on välittänyt hankintatoiveita omalle esimiehelleen, joka on vienyt idean taas käsiteltäväksi omille esimiehilleen.

- Tarve hankintoihin lähtee kentältä ja siitä, mitä duunin helpottamiseksi tarvitaan. Minulla ei ole mitään muuta roolia kuin keskustella oman esimieheni kanssa. Hankintapäätökset ovat kaukana operatiivisesta toiminnasta, josta minä olen vastuussa, Aarnio sanoi.

Aarnio korosti olevansa "aidosti ulkona" sen jälkeen, kun hankintatoive oli lähtenyt eteenpäin hänen yksiköstään.

- Kuka näistä hankinnoista päättää, se on laitoksen terävin kärki eli poliisipäällikkö, apulaisjohtaja ja hallintopäällikkö, Aarnio sanoi.

Miksi juuri Trevoc?

Aarnion mukaan Helsingin poliisilaitos päätyi hankkimaan juuri Trevocin laitteita, koska laitteet olivat todella hyviä, eikä tosiasiallisia vaihtoehtoja juuri ollut.

- KRP:llä oli Ruotsista ostettuja laitteita, joita muilla ei ollut oikeus käyttää. Paine muodostui todella kovaksi, sillä me tutkimme kaikkein törkeimpiä rikoksia jatkuvalla syötöllä, mutta meillä ei ole laitteita siihen, 

Keväällä 2008 Helsingin poliisilaitos hankki muutaman laitteen kokeilukäyttöön Trevocilta. Aarnio sanoi, ettei ollut tuolloin millään tavalla hankinnassa mukana, sillä näin oli sovittu poliisikomentajan kanssa. 

- Tuolloin KRP oli edellisen kerran huumepoliisin kimpussa ja poliisikomentajan kanssa sovimme, että minä pysyn vähän taka-alalla niin kauan kuin prosessi kestää. Aarnio sanoi.

Aarnion mukaan laitoksen tekniset asiantuntijat vakuuttuivat laitteista kokeilun aikana. He pyysivät Aarniolta, että tämä pyytäisi laitoksen johdolta, että hankittavat seurantalaitteet olisivat Trevocin valmistamia. 

- Laitteilla oli ajettu pohjoisessa, pakkasessa, parkkihalleissa, siltojen alla, vesillä.  Minulle vakuutettiin tekinisestä tiimistä, että nämä kannattaa hankkia, Aarnio kertoi.

Panttivankidraama pisti vauhtia

Sen jälkeen Aarnio kertoo tehneensä poliisikomentajan pyynnöstä selvityksen, mikä Helsingin poliisilaitoksen teknisten laitteiden tilanne on.

Tämä esitys on päivätty toukokuun 11. päivälle. 15. toukokuuta poliisikomentaja ja apulaispoliisijohtaja esittivät sisäministeriölle laitteiden hankintaa.

Aarnion mukaan keskusrikospoliisi ei katsonut tätä hyvällä, sillä se oli huonoissa väleissä Trevocin toimitusjohtajan Pasi Pataman kanssa. Hän oli aiemmin ollut KRP:ssä töissä, mutta riitaantunut sen kanssa seurantalaitteiden kehittämisen yhteydessä.

- Show alkoi siitä. Se oli kuin olisi heittänyt bensaa liekkeihin, Aarnio arvioi.

Pian tapahtui kuitenkin jotain, mikä pani hankintarattaat pyörimään nopeammin. Suomessa tapahtui äärimmäisen harvininen rikos: Koneen omistajasuvun jäsen kidnapattiin.

- Tässä kohtaa paljastui koko Helsingin poliisin johdolle, että eihän meillä ole mitään seurantalaitteita. Tapahtui operatiivinen kauhuskenaario, Aarnio kuvasi.

Laitos teki nopean virka-apupyynnön Tullille. Sillä oli käytössään Trevocin laitteita ja ne lainattiin poliisille.

- Oli onni, että laitteet olivat olleet meillä koekäytössä. Jätkät osasi käyttää niitä.

Aarnion mukaan poliisikomentaja sanoi, että asia oli pantava kuntoon välittömästi. Laitoksen johto ja Aarnio menivät tapaamaan poliisylijohtaja Paateroa.

- Minulla oli mukana panttivankidraamassa käytettyjä laitteita. Muistan kun poliisiylijohtaja kysyi: 'Mikä tässä on ongelma', Aarnio kuvasi.

Lupa laitteille irtosi tämän keskustelun jälkeen nopeasti. Helsingin poliisilaitos sai luvan käyttää Trevocin laitteita siihen asti, kunnes KRP pystyy tarjoamaan laitteistoa sen tilalle. 

Lue myös:

    Uusimmat