Aarnio-oikeudenkäynti: Mistä Trevoc-haarassa on kyse?

Helsingin huumepoliisin hyllytettyyn päällikköön Jari Aarnioon liittyvissä rikosepäilyissä alkaa huomenna ensimmäisen kokonaisuuden käsittely. Seurantalaiteyhtiön ja Aarnion välisiä yhteyksiä on tutkittu törkeinä lahjus- ja petosrikoksina.

Trevoc-haarassa syytettyjä on Aarnion lisäksi kahdeksan, heistä suurin osa nykyisiä ja entisiä Trevoc Oy:n ja sen tytäryhtiön vastuuhenkilöitä. Kaikki ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

Aarniota itseään epäillään törkeistä lahjuksen ottamisesta ja petoksesta sekä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Trevocin entisiä ja nykyisiä vastuuhenkilöitä epäillään puolestaan törkeästä lahjuksen antamisesta ja törkeästä petoksesta sekä avunannosta törkeään virka-aseman väärinkäyttämiseen.

Aarnion lisäksi viisi pääepäiltyä

Syytekohdista paljastuu, että Trevoc-haarassa on kolme keskeistä epäiltyä rikoskokonaisuutta, joihin kaikkiin liittyy Aarnion lisäksi viisi henkilöä: neljä Trevocin entistä tai nykyistä vastuuhenkilöä sekä United Brotherhood -rikollisjärjestön johtajaksi epäilty mies, jonka katsotaan olleen yhtiön taustalla.

Törkeä petos

Jutussa on kyse siitä, harhauttivatko Trevocin vastuuhenkilöt viranomaisia saadakseen nämä ostamaan seurantalaitteita ja muuta tekniikkaa. Harhautus olisi koskenut syytteen saaneen United Brotherhood -rikollisjärjestön johtajaksi epäillyn henkilön yhteyttä Trevociin. Syyttäjän mukaan viranomaiset eivät olisi hankkineet laitteita ja palveluja yhtiöltä, mikäli todelliset omistajat olisivat olleet tiedossa.

Myös Aarnion epäillään olleen merkittävässä roolissa yhtiössä ja salanneen yhteytensä erilaisilla yritysjärjestelyillä.

Törkeä lahjuksen antaminen ja ottaminen

Aarnion epäillään ottaneen vastaan lahjuksia yhtiöltä eli käytännössä hänelle olisi tarjottu mahdollisuutta päästä omistajatahoksi Trevociin ja sitä kautta käsiksi yhtiön tuottamiin voittoihin. Lisäksi Aarnion epäillään saaneen yhtiöltä myös kymmeniä tuhansia euroja rahaa sekä muita etuja.

Kolmea henkilöä epäillään törkeästä lahjuksen antamisesta ja kahta puolestaan avunannosta sekä törkeään lahjuksen ottamiseen että antamiseen. Toinen heistä on United Brotherhood -rikollisjärjestön johtajaksi epäilty mies.

 Törkeä virka-aseman väärinkäyttäminen

Aarnion epäillään osallistuneen esteellisenä hankintoihin, joita hänen työnantajansa yhtiöstä teki.

Avunannosta epäillään kaikkia muita viittä pääepäiltyä.

Lisäksi Trevocin toiminnassa mukana ollutta, suojelupoliisissa työskennellyttä miestä epäillään virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Pitivätkö kaupparekisterimerkinnät paikkansa?

Aarniota itseään epäillään rekisterimerkintärikoksesta, jonka tapahtuma-aika syytteessä on kesäkuusta 2009 marraskuuhun 2011. Toinen epäilty tässä syytekohdassa on United Brotherhood -rikollisjärjestön johtajaksi epäillyn miehen sisar, jota ei syytetä mistään muusta kuin rekisterimerkintärikoksesta. Hän toimi Trevocia nykyisin omistavan yrityksen johdossa marraskuuhun 2011, jolloin tilalle tuli Trevocin entinen vastuuhenkilö.

Toisessa Trevoc-haaran rekisterimerkintärikoksessa epäiltynä on viisi yhtiön nykyistä tai entistä vastuuhenkilöä. Heistä kahta epäillään vain tästä rikoksesta.

Rekisterimerkintärikos tarkoittaa käytännössä epäilyä siitä, etteivät asiaan liittyvien yhtiöiden kaupparekisterimerkinnät ole antaneet oikeaa kuvaa yhtiön järjestelyistä.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja