Aarnio-käräjillä kiisteltiin valokuvasta: Miksi Aarnio ei tunnistanut kuvan miestä?

Aarnio-oikeudenkäynnissä kiisteltiin torstaina valvontakameran valokuvasta. Kuvassa on Helsingin huumepoliisille tuttu mies, mutta Jari Aarnio ei häntä tunnistanut poliisipalaverissa tammikuussa 2012.

Oikeudenkäynti jatkui Helsingin käräjäoikeudessa parin viikon kesätauon jälkeen. Päivän keskiössä oli valvontakameran 16. marraskuuta 2011 ottama valokuva.

Siinä mies astuu Vantaan Jumbon Musta pörssi -liikkeeseen. Hän osti kaupasta kaksi matkapuhelinta. Kuva nousi ajankohtaiseksi joulun 2011 jälkeen, kun Hollannin poliisi takavarikoi Suomeen tulossa olleen hasis-tynnyrin. Toinen miehen ostamista puhelimista oli merkitty tynnyrin vastaanottajan yhteystiedoksi.

Paljon myöhemmin krp:lle selvisi, että toinen puhelin oli ns. Pasilan miehen käytössä.

Krp:n miehet kysyivät yhteispalaverissa 4. tammikuuta 2012 huumepoliiseilta, tunnistivatko he kuvan miehen. Aarnio tai kukaan muukaan paikallaolijoista ei tunnistanut.

Syyttäjien mielestä Aarnio yritti tuolloin suojella huumekauppojensa alamiestä Raine Sievälää, joka sittemmin tuomittiin tynnyrijutussa pitkään vankeusrangaistukseen. Aarnio on jyrkästi kiistänyt syytteensä törkeistä huumerikoksista.

”Sitä vain vilautettiin”

- Kuvasta on tullut isompi asia kuin se kokouksessa oli, Jari Aarnio totesi.

Aarnion mukaan kuva oli krp:n rikoskomisario Ari Karvosen puhelimessa. Karvonen oli vilauttanut kuvaa pari sekuntia.

- Palaverissa ei ollut kyse epäillyn tekijän tunnistamisesta. Se oli täysin sivujuonne, Aarnio sanoi. - Istuin vielä aika kaukana Karvosesta.

- Siihen mennessä oli sovittu jo operatiivisesta toiminnasta.

Aarnio sanoi, ettei hän edelleenkään tunnistaisi henkilöä suttuisesta kuvasta.

Tietolähde

Aarnion mukaan mies oli huumepoliisin tietolähde.

- Hän ollut välillä aika kovienkin väkivaltatilanteiden uhan alla. Näitä tilanteita on hoidettu yhdessä väkivaltarikosyksikön kanssa.

- Kun hän joutui Jokelan vankilaan, hänet hakattiin siellä välittömästi. Tämä kuvastaa sitä, että minkälaista peli on alamaailmassa.

Aarnion mukaan tietolähteeseen pidettiin yhteyttä huumepoliisin operaatiopuhelimella. Aarnion kanta on se, että mitään Pasilan miestä ei ole, vaan kyse on huumepoliisin tiedottajatoiminnasta.

Joka tapauksessa tämän ns. Pasilan miehen käytössä olleen puhelimen tekstiviestiliikenne päättyi heti poliisipalaverin jälkeen.

Aarnion mukaan puhelinliikenne oli katkaistu, kun tietolähteen henkilöllisyys oli vaarassa paljastua.

Syyttäjän mielestä puhelinliikenne lopetettiin huumekaupan paljastumisvaaran takia.

Aarnion mukaan kyse ei ollut mistään huumekaupasta, vaan nimenomaan tietolähdetoiminnasta.

Aarnion alaisten mukaan kyse oli mahdollisesti poliisin operaatiopuhelimesta. Helsingin poliisissa ymmärrettiin krp:n päätyneen heidän tiedottajatoimintansa jäljille.

- Se aiheutti tietynlaisia toimia, toinen syytteessä olevista alaisista sanoi.

Tarkemmin tätä ei julkisessa osassa puitu. Osa oikeudenkäynnistä käytiin suljetuin ovin.

Puhelin poliisille

Syyttäjät ihmettelivät vielä sitä, että rikoksista tuomitun miehen ostama anonyymipuhelin päätyisi poliisin käyttämäksi operaatiopuhelimeksi.

- En näe ongelmaa siinä, että poliisi ottaa Sievälän ostaman puhelimen käyttöön, Aarnio totesi.

- Mitä väliä sillä on millä puhelimella poliisi on yhteydessä tietolähteeseen? Kyse on yhteydenpitovälineestä. En näe että tässä on tarvetta syyllistää ketään, Aarnio sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat