Mainos

Ääripuolueet voittoisia Pohjois-Irlannissa

Kovan linjan puolueiden vaalivoiton epäillään merkitsevän rauhansuunnitelman tappiota Pohjois-Irlannissa. Vaalien voittajiksi noussevat unionistien DUP ja tasavaltalaisten Sinn Fein.

Sekä brittimieliset unionistit että Irlantiin päin katsovat tasavaltalaiset näyttävät äänestäneen radikaaleja ehdokkaita, jotka eivät taivu helposti neuvottelemaan vastapuolen kanssa.

Brittiviranomaiset ovat aikaisemmin kutsuneet uskonnollisesti profiloituneiden ääriryhmien vaalivoittoa "painajaisskenaarioksi".

Kun 108 paikan jakaminen oli ehtinyt loppumetreilleen, protestanttipastori Ian Paisleyn johtama Demokraattinen unionistipuolue (DUP) oli saanut 26 edustajaa itsehallintoparlamenttiin. DUP:n maltillisempi kilpailija, David Trimblen johtama Ulsterin unionistipuolue (UUP) oli varmistanut 24 paikan edustuksen.

Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n katolilaisenemmistöinen poliittinen siipi Sinn Fein oli saanut parlamenttiin 23 edustajaa, kun taas sovittelevampaa linjaa edustava sosiaalidemokraattinen työväenpuolue (SDLP) oli saanut 16 paikkaa.

Jos DUP:n johto säilyy myös lopullisissa tuloksissa, edessä voi olla vuonna 1998 solmitun pitkänperjantain sopimuksen uudelleenneuvottelu. Irlannin ja Britannian hallitukset toivovat, että aikaavievä prosessi voidaan välttää.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.