Äärioikeiston uhka ja homojen oikeudet erottavat presidenttiehdokkaat

Kuntaliitokset jakavat vahvasti presidenttiehdokkaiden mielipiteet. MTV3:n Uutisten vaalikoneessa kokoomuksen ehdokas Sauli Niinistö on valmis ajamaan kuntia yhteen myös pakolla.

Vihreiden Pekka Haavisto puolestaan asettuu kannassaan voimakkaasti pakkoyhdistämisiä vastaan. Kansalaiset ja Haavisto sijoittuvatkin mielipiteissään vaalikoneen vastauksissa Eri mieltä -leiriin.

Vaalikoneen väittämään "Kaikki maakunnat on pidettävä asuttuina aluepolitiikan avulla" Haavisto ottaa hieman Niinistöä tiukemman kannan. Hän on valmis tukemaan maakuntia asuttamisessa selvemmin kuin Niinistö – tai kansalaiset itse.

Selkeä ero Niinistön ja Haaviston mielipiteissä löytyy homojen ja lesbojen oikeudessa avioitua. Niinistö vastustaa sukupuolineutraalia avioliittolakia, Haavisto puolustaa. Vaalikoneeseen vastanneista hieman yli puolet kallistuu Samaa mieltä -leiriin eli sallisi homoavioliitot.

Väittämään "Äärioikeiston uhka on Suomessa todellinen" Haavisto yhtyy lähes täysin. Niinistö puolestaan asettuu Eri mieltä -joukkoon. Kansalaisten näkemys äärioikeistolaisten aatteiden noususta Suomessa on varsin neutraali eli kantaa ei oteta suuntaan eikä toiseen.

Suomen rauhanturvaamisen painopisteen siirtämiseen sotilaallisista operaatioista enemän siivilikriisinhallintaan Haavisto yhtyy täysin, kun Niinistö kallistuu jonkin verran Eri mieltä -puolelle. Kansalaisille kriisinhallinnan kehittäminen näyttäisi sopivan.

Pesäeroa presidenttiehdokkaat tekevät toisiinsa kehitysmaa-asioissa. Haavisto ei lähtisi vähentämään Suomen tukea kehittyville maille.Myös Niinistö päätyy Eri mieltä -puolelle, mutta huomattavasti lievemmin. Kansalaisten mielipide puolestaan kelluu neutraalissa välimaastossa, piirun verran erimielisten puolella.

Graafi

Naisten ja miesten tasavertaisista mahdollisuuksista edetä työelämässä ja luoda uraa Niinistöllä ja Haavistolla on varsin erilainen käsitys. Haavisto uskoo, että suomalaisnaisilla ei ole samanlaista uratietä kuin miehillä. Niinistön arvio on positiivisempi. MTV3:n vaalikoneeseen vastanneiden näkemykset puolestaan sijoittuvat täysin eri suuntaan kuin Haaviston, kun yli puolet vastaajista arvioi uramahdollisuuksien olevan yhteneväisiä.

Vanhempien kesken tasan jaettavaa vanhempainlomaa Haavisto tukee voimakkaasti. Niinistö suhtautuu järjestelyyn hieman varauksellisemmin. Presidenttiehdokkaat vetivät kumpikin väittämässä tiukemmin tasaamista suosivaa linjaa kuin vaalikoneeseen vastanneet kansalaiset.

Presidentin virkakauden lyhentäminen kuudesta neljään vuoteen ei sovi Haavistolle. Niinistö suhtautuu asiaan jokseenkin suopeammin, vaikka möys hän torjuu ajatuksen. Niinistön ja kansalaisten näkemykset asiasta kulkevat lähes samoja latuja.

Vientiteollisuuden tarpeita Niinistö edistäisi nykyistä aktiivisemmin hieman innokkaammin kuin Haavisto. Kansalaisten näkemys presidentillisestä viennintyöstä sijoittuu ehdokkaiden välimaastoon.

Suomen talouden pelastaminen sosiaalietuuksia leikkaamalla näyttäisi jossain määrin sopivan Niinistölle. Haavisto puolestaan on täysin eri mieltä. MTV3:n vaalikoneeseen vastanneiden näkemykset sijoittuvat piirun lähemmäs Niinistöä kuin Haavistoa.

Väittämässä "EU-maiden tulee aina auttaa taloudelliseen ahdinkoon joutuneita jäsenmaita" Haavisto kallistuu selvästi samanmielisten joukkoihin. Niinistö ja kansalaiset ovat lähempänä toisiaan ja asettuvat Eri mieltä -ryhmään.

Ei selkeää näkemystä

Suomalaisten mahdollisuutta vaikuttaa tärkeissä yhteiskunnallisissa kysymyksissä kansanäänestyksellä Pekka Haavisto tukee varauksetta. Sauli Niinistö ei vaalikoneessa ollut asiasta sen paremmin samaa kuin eri mieltä, joten näkemys on hänen osaltaan neutraali. Kansalaiset sen sijaan kaipaavat lisää mahdollisuuksia äänestää.

Suomen puolustamisesta palkka-armejalla Haavistolla ei ollut vaalikoneessa selkeää mielipidettä. Niinistö ja muut vastaajat kulkivat jokseenkin samoilla linjoilla asettuen Eri mieltä -leiriin.

Tämä yhdistää Niinistöä ja Haavistoa

Täysin samaa mieltä kokoomuksen Sauli Niinistö ja vihreiden Pekka Haavisto olivat siitä, että "EU:n tulee kehittää yhteistä puolustustaan" ja että "Suomen on järkevää pyrkiä YK:n turvaneuvoston jäseneksi". Molemmille väittämille presidenttiehdokkaat näyttävät vahvasti vihreää valoa.

MTV3:n Uutisten 1. joulukuuta avaamaan vaalikoneeseen on tähän mennessä kertynyt yli 500 000 vastausta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat