Mainos

Äärioikeiston presidenttiehdokas kuumentaa tunteita Itävallassa

Itävallan presidentti 71-vuotias presidentti Heinz Fischer valmistautuu uudistamaan pestinsä kuudeksi vuodeksi huomenna järjestettävissä vaaleissa. Hänellä ei ole ketään varteenotettavaa vastaehdokasta.

Yksitoikkoista ei vaalien alusaika silti ole ollut. Siitä on pitänyt huolen etenkin oikeistopopulistisen vapauspuolueen ehdokas Barbara Rosenkranz. 51-vuotias kymmenen lapsen äiti kannattaa vanhoillisia perhearvoja ja perinteisiä sukupuolirooleja.

Viime tiistaina mielenosoittajat toivat presidentinviraston eteen kymmeniätuhansia paperisuikaleita, joissa oli holokaustin uhrien nimiä. Nimien tuojat halusivat omien sanojensa mukaan opettaa Rosenkranzille historiaa.

Kohusta huolimatta Rosenkranz ei ole mikään räväköiden lausuntojen laukoja. Sellainen löytyy kyllä hänen omasta perheestään. Aviomies Horst Jakob julkaisee äärioikeistolaista lehteä ja tuo kiistanalaisia näkemyksiään julki paljon vaimoaan auliimmin.

Ehdolla syntymättömien lasten puolustaja

Itävallan lähinnä seremoniallista presidentinvirkaa tavoittelee kolme ehdokasta.

Fischerin ja Rosenkranzin ohella ehdolla on kristillistä puoluetta edustava 61-vuotias Rudolf Gehring. Hän on Itävallassa tunnettu abortinvastustaja.

Istuva presidentti Fischer on pitkän linjan sosiaalidemokraatti, joskin hän erosi puolueesta, kun tuli valituksi presidentiksi.

Mielipidetiedustelujen perusteella Rosenkranzista ja Gehringistä ei ole Fischerille vastusta, sillä nykyisen presidentin kannatus on 80 prosentissa. Presidentin vankka kannatus on syynä siihen, miksi muut puolueet eivät asettaneet omia ehdokkaita.

Vapauspuolueellakin arvellaan olevan vallan muita tavoitteita kuin itse presidentinvirka. Puolueen ajatellaan tätä kautta valmistautuvan pääkaupunki Wienin syksyllä järjestettäviin paikallisvaaleihin.

(MTV3 - STT - DPA - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.