Mainos

Äärioikeisto nosti päätään Belgian vaaleissa

Belgian pääministerin Guy Verhofstadtin liberaalipuolue VLD ja sosialistit ovat säilyttäneet asemansa maan parlamenttivaaleissa. Voittajiin lukeutuu myös äärioikeistolainen Vlaams Blok.

Pääministeri Guy Verhofstadtin liberaalipuolue VLD ja sosialistit ovat nousseet voittoon Belgian eilisissä parlamenttivaaleissa.

VRT-televisiokanavan esittämien viimeisimpien äänestystulosten perusteella Belgian seuraavan keskusta-vasemmistolaisen hallituksen muodostaa pääministeri Verhofstadt. Liberaalit ja sosialistit voittivat selvän paikkaenemmistön sekä hollanninkielisessä Flandersissa että ranskankielisessä Walloniassa. VRT-televisiokanavan mukaan liberaalit ja sosialistit saavat 96 istuinta parlamentin 150-paikkaisessa alahuoneessa.

Myös äärioikeistolainen Vlaams Blok saavutti 17,9 prosentilla 25-vuotisen historiansa suurimman äänimäärän. Siirtolaisvastaisuudella kannatusta keränneellä puolueella ei kuitenkaan ole mahdollisuutta päästä Belgian parlamenttiin muiden puolueiden kieltäytyessä yhteistyöstä sen kanssa.

Hallituspuolueista suuri häviäjä on vihreiden Ecolo ja sen flaamilainen vastine Agalev, Belgian television RTBF- ja VRT-kanavat kertovat.

Vaaleissa valittiin 150 edustajaa Belgian parlamentin edustajainhuoneeseen sekä 40 edustajaa senaattiin, jossa on yhteensä 71 jäsentä. Loppujen nimeämisestä vastaavat liittovaltion yhteisöt ja senaattorit itse. Lisäksi Belgian kuninkaan jälkeläisistä tulee senaattoreja automaattisesti 18 vuoden ikäisinä.

Äänestäjien pitkien jonojen ja sähköisen äänestämisen ongelmien takia tarkat kokonaistulokset viivästyivät. Vaalihuoneistoista osa pidettiin avoinna kaksi tuntia pitempään kuin oli tarkoitus. Äänestäminen on Belgiassa pakollista sakon uhalla.

Äärioikeisto nousi
Flaamilaisen Vlaams Blok-puolueen kannatus on selvästi suurempi kuin vuonna 1999, jolloin se kokosi 15,4 prosenttia äänistä. Flanderin itsenäisyyttä tavoitteleva puolue on erityisen suosittu Antwerpenissä, maan toiseksi suurimmassa kaupungissa. Vuoden 2000 paikallisvaaleissa Vlaams Blokia äänesti joka kolmas kaupungin asukas.

Flander on Belgian vauraampi osa, jossa asuu noin 6 miljoonaa maan reilusta 10 miljoonasta asukkaasta. Vlaams Blokilla on yhteyksiä Ranskan Jean-Marie Le Penin äärioikeistolaiseen Front National (FN) -puolueeseen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.