Mainos

Äärioikeisto menestyi taas Saksan osavaltiovaaleissa

Mecklenburg-Etupommerin osavaltioparlamenttiin on nousemassa äärioikeistolainen puolue. Äärioikeistolla on tähän mennessä ollut edustus kolmessa Saksan osavaltioparlamentisssa.

Äärioikeistolainen NPD-puolue on saamassa edustajia ensi kertaa Mecklenburg-Etupommerin osavaltioparlamenttiin, kertoo ovensuukysely vaalihuoneistojen sulkeuduttua.

Berliinin osavaltiovaaleissa suurimpana puolueena näytti pysyvän sosiaalidemokraattinen puolue suositun pormestarin Klaus Wowereitin, 52, johdolla. Myös liittokansleri Angela Merkelin vaalipiirissä, Mecklenburg-Etupommerissa, kärkiasema näytti pysyvän sosiaalidemokraateilla tappiosta huolimatta.

Merkelin johtamat kristillisdemokraatit menettivät ääniosuuttaan kummassakin vaalissa, arvioi ARD- ja ZDF-televisiokanavien ovensuukysely. Osavaltiovaalien tulosten katsotaan mittaavan myös Merkelin hallituksen suosiota, joka on ollut alamäessä. Kristillisdemokraatit ja sosiaalidemokraatit muodostivat laajapohjaisen hallituksen viime vuoden liittopäivävaalien jälkeen.

Äärioikeistolaisen kansallissosialistisen puolueen (NPD) osattiin odottaa kasvattavan ääniosuuttaan yli viiden prosentin äänikynnyksen Itä-Saksaan kuuluneessa Mecklenburg-Etupommerissa. Äärilaidan suosiota on kasvattanut työttömyys, joka on liki kaksinkertainen muuhun maahan verrattuna. Muukalaisvastaisuudesta tunnettu puolue on vaatinut työpaikkoja alueen omille asukkaille.

NPD kohautti Saksaa kaksi vuotta sitten korjaamalla yli yhdeksän prosenttia äänistä Saksin osavaltiovaalissa. Mecklenburg-Etupommerissa äänisaalis näytti nousevan yli kuuden prosentin. Äärioikeistolaisella DVU-puolueella on edustus kahdella muulla alueella. Valtakunnallisille liittopäiville ääripuolueet eivät ole yltäneet.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.