Mainos

Äärioikeisto edennyt Belgian kunnallisvaaleissa

Belgian pääministerin liberaalipuolue on kärsinyt vaalitappion monilla paikkakunnilla.

Äärioikeistolainen Vlaams Belang -puolue on menestynyt Belgian kunnallisvaaleissa, ilmenee alustavista tuloksista. Puolue ei kuitenkaan saanut toiseksi suurimmassa kaupungissa Antwerpenissä yhtä paljon ääniä kuin viime kunnallisvaaleissa.

Pääministeri Guy Verhofstadin liberaalipuolue sen sijaan on kärsinyt monin paikoin tappioita vaaleissa, joita pidetään tärkeänä hallituksen kannatuksen mittarina ensi vuoden parlamenttivaalien edellä. Myös toinen hallituspuolue, sosialistit, menettivät kannatustaan Flanderissa, mutta lisäsivät Antwerpenissä.

Vlaams Belang -puolueen teemoina ovat olleet siirtolaisvastaisuus ja Flanderin alueen itsenäistyminen. Puolue ei kannata tulonsiirtoja rikkaasta Flanderista työttömyyden vaivaamaan ranskankieliseen Valloniaan eikä Flanderiin tulleille siirtolaisille.

Jo ennakkoon odotettiin, että Vlaams Belang -puolue lisää kannatustaan. Sen edeltäjä Vlaamse Blok kiellettiin rasistisena vuonna 2004, ja seuraajapuolue onkin poistanut ohjelmastaan pahimmat kärjistykset.

Belgiassa on valittu tänään kaupunkien ja kuntien valtuustot kuudeksi vuodeksi. Äänestäminen on pakollista.

Ensimmäistä kertaa vaaleissa voivat äänestää myös maassa viisi vuotta asuneet henkilöt, joilla ei ole minkään EU-maan passia. Heidän osuutensa seitsemästä miljoonasta äänioikeutetusta on kuitenkin vähäinen.

(MTV3-STT-DPA-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.