Mainos

Aapinen Äiti-Venäjän ymmärtämiseen

MTV:n uutisten ulkomaantoimittajan Outi Parikan kirja Äiti-Venäjän aapinen on opas venäläisen kulttuurin ja arvomaailman tuntemukseen. Parikan mukaan puolustusministeri Häkämiehelläkin olisi tarvetta kirjan tiedoille.

Suomen käydessä poliittista keskustelua, miten Venäjästä tulisi puhua, kokenut ulkomaantoimittaja Outi Parikka sanoo vilpittömän sanansa itänaapuristamme.

- Tein kirjan, jotta tähän uhka vai ei -keskusteluun tulisi lihaa luitten ympärille, ja keskustelu laajentuisi politiikkaa ja sotilasasioita laajemmalle ja syvemmälle. Kirjani kantaa uudenlaisen korren Venäjä-keskustelumme horjuvaan kekoon, hän sanoo.

Kirja kertoo millainen kansa tekee talousnousua ja millaisesta arvomaailmasta ponnistaa nouseva sotilasmahti.

- En ota kantaa, onko se haaste Suomen turvallisuudelle, se jääköön politiikoille. Osa tiedosta voi olla kiusallista, mutta sekin auttaa kanssakäymisessä, Parikka pohdiskelee.

Itänaapurin tuntemus auttaa hahmottamaan muun muassa NATO-jäsenyydestä käytävää kekustelua. Bisneksen teossa vieraan toimintakulttuurin tuntemisen tarve on sanomattakin selvää, ja turistinakin on auvoisempaa, jos tuntee olosuhteet turistioppaita syvällisemmin.

- Olen huomannut, että jopa ydinvoimalahankkeita lobbaillaan käyttäen hyväksi suomalaisissa istuvaa russofobiaa eli Venäjän kammoa ja pinnallista Venäjä-tuntemusta, tekijä perustelee teostaan.

- Ei olisi muuten pahitteeksi puolustusministeri Häkämiehelläkään lukea kirjani, sillä hän saisi siitä hajua, miten venäläisessä kulttuurissa suhtaudutaan suoruuteen. Diplomatiassahan pitää muistaa huomioida muutkin kuulijakunnat kuin läsnä oleva oma väki tai isännät, Parikka jatkaa.

Parikka on työekennellyt MTV3:n uutistoimituksessa vuodesta 1993 Venäjään erikoistuneena toimittajana. Hän on asunut Venäjällä useaan otteeseen.

Lukija saa mahdollisuuden tirkistellä tv-toimittajan arkeen, pelon ja hämmingin hetkiin, joista suurin oli mafioson kenttäkuulustelu. Parikka ei myöskään salaile Moskovan kirjeenvaihtajan hauskoja hetkiä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.