Mainos

Äänestysvilkkaus vaihteli

Vuoden 2002 seurakuntavaaleissa koko maan äänestysprosentti oli 14,3. Vuoden 1998 vaaleissa se oli puolestaan 13,7.

Seurakuntavaaleissa äänestettiin monilla paikkakunnilla edelliskertaa vilkkaammin. Alkuillasta vilkkausennätyksessä oli kiinni Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä, jossa äänioikeuttaan käytti nyt 11,2 prosenttia, mikä on 3,6 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuoden 2002 vaaleissa.

Monissa muissakin suurissa seurakunnissa suunta näytti alustavien tulosten valossa samanlaiselta. Esimerkiksi Helsingin suomenkielisissä seurakunnissa äänestysprosentti oli 8,21 (neljä vuotta sitten 6,2 prosenttia), Vantaalla 8,2 prosenttia (6,3 prosenttia), Jyväskylän kaupunkiseurakunnassa 12,5 prosenttia (9,8 prosenttia), Oulussa 12,1, prosenttia (9,8 prosenttia), Seinäjoella 25,8 prosenttia (24,3 prosenttia) ja Joensuu 9,5 prosenttia (8,5 prosenttia).

Sen sijaan Lahden seurakuntayhtymässä äänestysvilkkaus laski 1,1 prosenttiyksikköä 6,6 prosenttiin. Myös Rovaniemellä äänestysprosentti laski 0,7 prosenttiyksikköä 13,1 prosenttiin.

Kaiken kaikkiaan äänestysprosenttien vaihteluväli oli suuri. Esimerkiksi keskisuomalaisessa Kinnulan seurakunnassa prosentti oli liki 51, kun vastaava luku oli Tammisaaren seurakunnassa vain 6.

Edellisissä, vuoden 2002 seurakuntavaaleissa koko maan äänestysprosentti oli 14,3. Vuoden 1998 vaaleissa se oli puolestaan 13,7.

Vaaleissa valittiin 12 000 luottamushenkilöä

Useimmissa seurakunnissa vaalit olivat kaksipäiväiset, jolloin vaalipaikan ovet suljettiin tänään kello 18. Joissakin seurakunnissa vaalit vietiin läpi yhdessä päivässä, ja niissä tuo päivä oli sunnuntai.

Seurakuntavaalit koskivat Suomen kaikkia luterilaisen kirkon seurakuntia, joita on tällä haavaa 548. Joissakin seurakunnissa kyse oli kuitenkin niin sanotuista sopuvaaleista, jolloin ehdokkaita oli yhtä monta kuin valittaviakin, ja siksi vaaleja ei tarvinnut järjestää.

Jos seurakunta on yhdistynyt toiseen tämän vuoden alussa tai on yhdistymässä ensi vuoden alussa, vaalien ajankohta voi olla jokin muu. Ensi vuoden alusta seurakuntia on enää 518.

Vaaleissa valittiin noin 12 000 luottamushenkilöä nelivuotiskaudelle 2007-2010. Luottamushenkilöt päättävät seurakuntatyön kehittämisestä ja painopisteistä.

Suurin osa seurakunnista on taloudellisesti itsenäisiä, ja näissä seurakunnissa vaaleilla valittiin jäsenet kirkkovaltuustoon, joka on näiden seurakuntien ylin päättävä elin.

Seurakuntayhtymissä äänestettiin luottamushenkilöt kahteen hallintoelimeen eli kunkin seurakunnan omaan seurakuntaneuvostoon sekä yhteiseen kirkkovaltuustoon, joka käyttää yhtymissä ylintä päätösvaltaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.