Mainos

Äänestysprosentti nousi kokeilukunnissa - mutta vain niukasti

Vihdissä, Kauniaisissa ja Karkkilassa kokeiltu sähköinen äänestys oli suosittua: äänestäneistä yli puolet käytti sähköistä tapaa. Mutta vaikuttiko äänestystapa aktiivisuuteen? Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) sanoi eilen MTV:n uutisille, että sähköisen äänestyksen tuoma mahdollinen muutos äänestysaktiivisuuteen vaikuttaa kokeilun tulevaisuuteen eli siihen, otetaanko sähköinen äänestys käyttöön esimerkiksi eduskuntavaaleissa 2011.

Kokeilukunnissa äänestysaktiivisuus nousi, mutta vähemmän kuin koko koko maassa (2,7 prosenttiyksikköä) tai Uudellamaalla (2,3). Vihdissä äänestysprosentti (+1,5 %-yksikköä ), Kauniaisissa (+0,9) ja Karkkilassa (+0,8) kasvoi keskimääräistä vähemmän.

Kokeilukuntien äänestysaktiivisuuslukemat näyttäisivät todennäköisesti paremmilta, jollei sähköisessä äänestyksessä olisi kadonnut yli 200 ääntä.

Jos Karkkilan 49 hukkaan mennyttä ääntä oli tarkoitettu ehdokkaille eivätkä olleet esimerkiksi tyhjiä, äänestysprosentti olisi noussut 60,5 prosenttiin, kun se nyt oli 59,8 prosenttia. Samoin jos Kauniaisissa bittiavaruuteen kadonneet 61 ääntä olisi huomioitu tuloksissa, kaupungin äänestysprosentti olisi ollut 76,7 prosenttia, kun se nyt oli 75,8 prosenttia.

Vihdin hukkaan menneet 122 ääntä taas olisivat nostaneet kunnan äänestysprosentin 58,9 prosnettiin, kun se virallisissa vaalituloksissa on 58,3 prosenttia. Laskelmat siis edellyttävät, että epäonnistuneilla äänestystapahtumilla olisi yritetty äänestää ehdokkaita eikä esimerkiksi antaa tyhjiä ääniä.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.