Mainos

Äänestyslaimeuden syynä valinnanvaikeus

Kunnallisvaalien äänestyslaimeus johtuu valinnan vaikeudesta. Yli puolet kunnallisvaaleissa äänestämättä jättäneistä kertoo syyksi vaikeuden valita oma ehdokas.

Lähes yhtä moni kertoi äänestämättömyyden syyksi epäluottamuksen politiikkaan. Tiedot käyvät ilmi Väli-Suomen sanomalehtien Suomen Gallupilla teettämästä kyselystä, johon haastateltiin yli puoltatoista tuhatta ihmistä heti vaalien jälkeen.

Vaalipäivien sateisella säällä ei mielipidekyselyn mukaan ollut mitään vaikutusta historiallisen matalaan äänestysaktiivisuuteen. Harva myöskään protestoi jättämällä äänestämättä.

Puolueet eroavat äänestämättä jättämisen syissä

Eri puolueiden kannattajilla oli hyvin erilaiset syyt jättää äänestämättä. Sosiaalidemokraattien kannattajilla suurimmat syyt olivat ehdokkaan löytämisen vaikeus ja se, että ei vain viitsinyt äänestää. Keskustan kannattajilla oli äänestyshetkellä eniten käytännön esteitä kuten työmatkoja ja sairautta. Kokoomuksen kannattajat katsoivat herkimmin, että äänestämisestä ei ole mitään hyötyä heille itselleen. Vasemmistoliiton ja vihreiden kannattajat taas eivät luottaneet poliitikkoihin ja politiikkaan.

(STT-MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.