Äänestysinto näkyy rikostilastoissa

Alhaisella äänestysaktiivisuudella on selvä riippuvuussuhde korkeisiin rikollisuuslukuihin. Etelä-Suomen läänin poliisijohdossa tehdyn selvityksen mukaan sellaisissa kunnissa, joissa äänestysprosentti viime kunnallisvaaleissa oli alle keskiarvon, tehtiin selvästi eniten rikoksia. Yli 80 prosentissa kunnista, joissa äänestysaktiivisuus viime kunnallisvaaleissa oli yli 60 prosenttia, oli rikollisuus puolestaan neljänneksen keskimääräistä pienempi.

Rikoksia tapahtuu tuhatta asukasta kohden eniten suurissa kunnissa, joissa väentiheys on suuri. Tällaisissa kunnissa myös äänestysaktiivisuus on pitkään ollut vähäisempää kuin muissa kunnissa. Nämä kunnat ovat myös muuttovoittoisia kuntia, joihin väkeä virtaa muualta lähinnä työn tai opiskelun perässä. Muuttajien sosiaalinen verkosto useimmiten kapenee, ja useissa tutkimuksissa on muuttajien todettu kokevan yksinäisyyttä ja irrallisuutta muusta yhteisöstä.

Työttömyydellä ei sen sijaan ole mitään riippuvuutta rikollisuuden kanssa. Rikoksia tehdään keskimäärin yhtä paljon pienen ja suuren työttömyyden kunnissa.

Hyvän esimerkin asiasta antaa Vantaan kaupunki, jossa äänestysaktiivisuus viime kunnallisvaaleissa oli Suomen heikoin. Vain 45,6 prosenttia vantaalaisista kävi äänestämässä. Vantaa on Suomen neljänneksi suurin kaupunki, jossa tehdään keskimäärin noin 96 rikosta tuhatta henkeä kohden. Luku on lähes kaksinkertainen kuntien keskiarvoon (54/1000 asukasta) verrattuna. Vantaalla oli viime vuoden lopulla työttömiä vain noin seitsemän prosenttia, mikä on selvästi alhaisempi kuin kuntien työttömyysluvut keskimäärin.

Vantaan kaltaisia kuntia, joissa rikollisuus on suurta ja äänestysvilkkaus vähäistä, ovat niin sanotut radanvarsikunnat, kuten Hyvinkää, Järvenpää, Kerava ja Riihimäki. Kuntia, joissa rikollisuus on vähäistä ja äänestysvilkkaus korkea, ovat maaseutumaiset kunnat kuten Karjalohja, Lammi, Lemi ja Saari.

Havainnot perustuvat Etelä-Suomen läänin poliisijohdossa tekemään selvitykseen, joka on osa laajaa, valtakunnallista turvallisuustutkimusta. Tutkimusta jatketaan syksyllä, jolloin toteutetaan laaja, noin sadalle tuhannelle suomalaiselle lähetettävä kysely.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat