Mainos

Äänestysinto kasvoi niukasti

Tänään äänestämässä kävi noin 90 000 kansalaista, kertovat ennakkotiedot.

Europarlamenttivaalien toinen ennakkoäänestyspäivä ei aiheuttanut suurta tungosta äänestyspaikoilla. Äänestysinto kasvoi eilisestä vain hiukan. Alkuillasta saatujen alustavien tietojen mukaan kotimaassa äänensä kävi antamassa ennakkoon yhteensä 89 549 kansalaista.

Piristymistä kuitenkin tapahtui, sillä tänään äänestäjiä oli noin 6000 enemmän kuin eilen.

Kahden äänestyspäivän jälkeen äänioikeutetuista on äänestänyt 4,3 prosenttia eli 173 238 suomalaista. Määrä on suurempi kuin toisena äänestyspäivänä edellisissä vaaleissa viisi vuotta sitten. Tuolloin torstaina kävi äänestämässä 82 091 kansalaista ja keskiviikkona 80 201.

Nyt päästiin kahden päivän jälkeen samoihin lukuihin kuin eurovaaleissa vuonna 1996. Tuolloin kahden ensimmäisen äänestyspäivän aikana oli äänestänyt 173 318 ihmistä.

Vertailua äänestysaktiivisuuteen vaikeuttaa muun muassa se, että vuonna 1996 EU-vaalit järjestettiin samalla kunnallisvaalien kanssa. Kevään 2003 eduskuntavaaleihin verrattuna nyt ollaan selvästi jäljessä. Tuolloin kahtena ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä oli käynyt äänestämässä yhteensä 283 000 kansalaista eli yli seitsemän prosenttia.

Aiemmissa EU-parlamentin- ja eduskuntavaaleissa äänestysaktiivisuus on noussut ripeästi kolmen ensimmäisen äänestyspäivän aikana, mutta neljäntenä päivänä eli lauantaina määrä on laskenut puoleen.

Äänestysvilkkauden europarlamenttivaaleissa pelätään jäävän jälleen varsin alhaiseksi. Viimeksi äänestämässä kävi vain 31,4 prosenttia äänioikeutetuista. On mahdollista, että ennakkoäänestyksessä annetaan jo puolet kaikista annettavista äänistä.

Äänestyspaikat löytyvät puhelimella ilmaiseksi

Ennakkoon voi kotimaassa äänestää ensi viikon tiistaihin asti. Ennakkoäänestyspaikkoja on ympäri maata yhteensä 834. Niitä on muun muassa virastoissa, kirjastoissa ja posteissa.

Muutamissa kunnissa äänestyspaikkoja on myös kauppakeskuksissa sekä kunnan alueella kiertävissä busseissa. Useimmissa kunnissa on ainakin yksi ennakkoäänestyspaikka, joka on auki jokaisena ennakkoäänestyspäivänä eli myös lauantaina ja sunnuntaina.

Lähimmän äänestyspaikan voi selvittää soittamalla maksuttomaan numeroon 0800157575. Ruotsiksi tiedot saa numerosta 0800138383. Ennakkoäänestyspaikat löytyvät helposti myös internetistä osoitteesta www.vaalit.fi.

Ulkomailla ennakkoäänestyspaikkoja on kaikkiaan 211 edustustossa 92 maassa. Ennakkoäänestys ulkomailla päättyy viimeistään ensi perjantaina. Varsinainen vaalipäivä on ensi viikon sunnuntai.

Äänioikeutettu voi äänestää ennakkoon missä haluaa, mutta hänellä on oltava mukanaan kuvallinen henkilötodistus. Postissa tullut ilmoituskortti on hyvä ottaa mukaan, sillä se nopeuttaa äänestämistä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.