Mainos

Äänestysiän laskeminen saa kannatusta

16-vuotiaiden äänioikeus kunnallisvaaleissa saa varauksellista kannatusta opetushallituksen pääjohtajalta Kirsi Lindroosilta ja Kuntaliiton toimitusjohtajalta Risto Parjanteelta.

Opetushallituksen pääjohtaja Kirsi Lindroos kannattaa 16-vuotiaiden äänioikeutta kunnallisvaaleissa. Lindroos selvittäisi mahdollisuudet päästää nuoremmat uurnille kunnallisvaaleissa. Myös Kuntaliiton toimitusjohtaja Risto Parjanne kannattaa 16-vuotiaiden äänioikeuden selvittämistä. Siitä huolimatta hän suhtautuu äänioikeusikärajan laskemiseen lyhyellä aikavälillä varauksellisesti.

Lindroosin mielestä nuorilla tulee olla jo peruskoulun päättövuotena mahdollisuus osallistua yhteiskunnalliseen päätöksentekoon.

- Heillä on kyllä halua vaikuttaa, kunhan keinot ovat konkreettisia. Kunnallinen päätöksenteko tarjoaa tähän mahdollisuuksia, Lindroos sanoi tänään Linnainmaan koulun vihkiäisissä Tampereella.

Kuntalehdelle asiasta puhuneen Parjanteen mukaan äänioikeusikärajan ja vaalikelpoisuuden välinen suhde on tärkeä periaate. Hänen mukaansa vaalikelpoisuutta ei voi antaa alaikäiselle.

- Alentamisen yhteydessä olisi tehtävä rajankäynti myös muihin virallisiin ikärajoihin, Parjanne sanoi Kuntalehden nettisivuilla. Hän kuitenkin korosti, että nuorten kiinnostusta yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen tulee lisätä.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) on sanonut, että hän olisi valmis harkitsemaan kunnallisvaalien äänioikeusikärajan laskemista nykyisestä 18 vuodesta 16 vuoteen. Vanhanen sanoi Kuntalehdessä keskiviikkona, että ennen lopullisen kannan ottamista hän haluaisi kuitenkin tarkemman selvityksen siitä, vaikuttaisiko ikärajan lasku kunnallisvaaleissa muihin lainsäädännössä mainittuihin ikärajoihin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.