Mainos

Äänestys vilkasta New Hampshiressa

Kamppailu Yhdysvaltain pääpuolueiden presidenttiehdokkuuksista käy kiivaana New Hampshiressä. Demokraattipuolueen pääehdokkaista Barack Obama on vauhdissa ja Hillary Clintonin edellä niin mielipidetiedusteluissa kuin ensimmäisissä New Hampshiren äänestystuloksissakin.

Äänestys Yhdysvaltain presidentinvaalien esivaaleissa käy paraikaa kuumana New Hampshiren osavaltiossa.

Demokraattien presidenttiehdokkaista voittoa ennakoidaan Barack Obamalle, joka päihitti kovimman kilpakumppaninsa Hillary Clintonin myös Iowan vaalikokouksissa.

Republikaanien ennakkosuosikit ovat Vietnamin sodan veteraani John McCain ja mormoni Mitt Romney.

Esivaalin tuloksia odotellaan aamuyöllä Suomen aikaa. New Hampshiren voittajien arvioidaan olevan vahvoilla lopullisia ehdokkaita valittaessa.

Esivaali sai ainakin demokraattien kannattajat suuntaamaan innokkaasti äänestyspaikoille tiistaina. Viranomaisten mukaan äänestyslipuistakin oli tulla paikoin pulaa.

- Demokraattien esivaali on kerännyt huomattavan paljon väkeä. Olemme lähettäneet lisää äänestyslippuja vaalipaikoille ja virkailijat voivat tarpeen vaatiessa ottaa niistä kopioita. Loppumisen vaaraa ei ole, kerrottiin osavaltion hallinnosta

Tunnelma oli jo aamulla tavallistakin tiiviimpi Nashuan kaupungin Fairfieldin koululla, sillä demokraattipuolueen ehdokkuutta hakeva Clinton kävi siellä tervehtimässä tukijoukkojaan. Tuloksena oli senaattoria suojelevan salaisen palvelun painajainen, kun oppilaat sekä opettajat ryntäsivät tervehtimään kuuluisaa vierastaan.

Kannattajiaan halailleella Clintonilla oli tukenaan tytär Chelsea.

- Kiitos teille kaikille, kiitos kovasta työstä, Hillary Clinton tervehti innokasta joukkoa.

Obama vauhdissa

New Hampshiren tähti oli kuitenkin senaattori Barack Obama.

-Kerrankin tuntuu siltä, että on jännittävää mennä äänestämään, huomautti Obaman vaalitilaisuuteen ystävänsä kanssa matkalla ollut nuori nainen.

Hän ei ollut ajatuksineen yksin, sillä pikkukaupunki Rochesterin vanhaan oopperataloon oli jonottamassa satapäinen ihmislauma. Kaikki eivät mahtuneet edes sisään.

-En tiedä, äänestänkö häntä vai republikaanien Ron Paulia. Haluan ensin kuunnella, miltä Obama vaikuttaa ja teen sitten vasta päätökseni, sanoi nuori Matthew Darry.

Tunnelma vaalitilaisuudessa oli sähköinen ja mediaa oli paikalla uskomaton määrä. Amerikkalaisten uutiskanavien lisäksi paikalla oli Suomen lisäksi tv-ryhmiä muun muassa Saksasta, Tanskasta ja Japanista.

- Clintonin tilaisuuksista on lähtenyt kesken pois katsojia sekä mediaa, ja se on kyllä huono merkki. Hän pitää ihan liian pitkiä puheita ja vaikuttaa kireältä, juorusi tanskalaistoimittaja.

Muutos innostaa

Obaman saapuminen saliin aiheutti hurjan taputusten vyöryn. Ehdokkaan hymyä eivät hyydyttäneet edes salin parvelle linnoittautuneet abortin vastustajat, jotka häiritsivät tilaisuuden alkua huutelullaan.

- Hyvä on kaikki, hyvä on, jännitys on ohi. Tai ehkä se on vasta alkamassa, huomautti rauhallinen Obama, kun tilaisuutta päästiin jatkamaan.

Obaman puheet toivosta ja muutoksesta ovat selvästi kiinnostaneet äänestäjiä.

- Hän on ainoa ehdokas, joka saa minut uskomaan siihen, ttä Washingtonissa voidaan saada jotain uutta aikaiseksi. Itse haluan parempaa sairausvakuutusturvaa ja lapsille parempia kouluja, sanoi nuorehko MaryAnn.

- Toivo ei tarkoita mitään lapsellista sokeaa uskoa parempaan. Kyynikot aina sanovat, että jotkut ajatukseni eivät ole realistisia, mutta muutos alkaa aina jonkun halusta tehdä jotain, saada aikaan jotain, Obama selitti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.