Mainos

Äänestys odotettua vilkkaampaa Iranissa

Vanhoillisia piirejä tukevat sanomalehdet pitivät vaalivilkkautta osoituksena Iranin vahvuudesta ja tappiosta viholliselle, Yhdysvalloille.

Iranilaiset ovat osallistuneet odotettua vilkkaammin kaksiin eilen pidettyihin vaaleihin. Äänestysprosentti oli tämänpäiväisen arvion mukaan nousemassa noin 60 prosenttiin eli toistakymmentä prosenttiyksikköä edellisiä vaaleja suuremmaksi.

Vanhoillisia piirejä tukevat sanomalehdet pitivät vaalivilkkautta osoituksena Iranin vahvuudesta ja tappiosta viholliselle, Yhdysvalloille. Vaalien tuloksia on etukäteen pidetty presidentti Mahmud Ahmadinejadin politiikan samoin kuin vanhoillisten ja uudistusmielisten suosion mittarina.

Kahden konservatiivisen uutistoimiston Farsin ja Mehdin mukaan 86-jäsenisen asiantuntijain neuvoston vaalissa olisi ensimmäisten laskentatulosten mukaan Teheranissa menestynyt entinen presidentti Akbah Hashemi Rafsanjani. Hän lukeutuu keskustaan.

Rafsanjanin vaaliliiton tärkein kilpailija on äärikonservatiivisen uskonoppineen Taghi Mesbah Jadzin vaaliliitto. Jadzia on pidetty Ahmadinejadin hengellisenä neuvonantajana.

Asiantuntijain neuvoston tärkein valtaoikeus on nimittää ja erottaa Iranin korkein uskonnollinen johtaja.

Iranissa valittiin myös jäsenet yli sataantuhanteen kuntien ja kaupunkien valtuustoon, joista Teheranin vaalitulosta pidetään kiinnostavimpana. Vaalin tulokset selviävät aikaisintaan huomenna.

(MTV3-STT-AFP-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.