Mainos

Äänestys laiskaa ensimmäisenä vaalipäivänä Italiassa

Italiassa äänestettiin tänään ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa, joiden ennustettiin tuovan oikeistolaisen mediakeisarin Silvio Berlusconin valtaan jo kolmannen kerran. 71-vuotiaan multimiljonäärin haastajana on pääkaupungin Rooman entinen pormestari Walter Veltroni, joka johtaa keskusta-vasemmistolaista demokratiapuoluetta.

Vaaliuurnilla käytiin ensimmäisenä vaalipäivänä vaisunoloisesti, selvästi laiskemmin kuin kaksi vuotta sitten pidetyissä vaaleissa. Monet äänestäjät olivat turhautuneita Italian vaalijärjestelmään, joka lupaa poliittisen pattitilanteen jatkuvan myös vaalien jälkeen.

- En piittaa siitä, kuka voittaa. Haluan vain hallituksen, joka pysyy pystyssä, sanoi 54-vuotias opettaja Francesco Antonazzi käydessään äänestämässä Roomassa heti vaalihuoneistojen avauduttua aamulla.

Vaalien voittaja joutuu pureutumaan Italian talouskurimukseen. Edellisen pääministerin Romano Prodin hallitus kaatui tammikuussa johdettuaan maata vain 20 kuukautta.

Samaan aikaan Italia oli jo vajoamassa taloudelliseen taantumaan. Kansainvälinen valuuttarahasta IMF on ennustanut Italian talouden kasvavan tänä vuonna vain 0,3 prosenttia.

Molemmat pääehdokkaat ovat lupailleet tulonsaajille maltillisia verohelpotuksia, jotta kysyntä saataisiin kasvuun.

Pelasta meidät!

Berlusconi äänesti Milanossa Pohjois-Italiassa. Hän saapui vaalihuoneistoon kannattajien suosionosoitusten saattelemana, pudotti äänestyslipun vaaliuurnaan, suukotti paikalla ollutta pikkupoikaa ja kiirehti pois antamatta lausuntoja.

- Pelasta meidät, Silvio, huusi yksi hänen kannattajistaan.

Lähes yhtä vähäsanainen oli Veltroni, 51, käydessään äänestämässä Roomassa.

- Toivon että tässä käy hyvin, hän tyytyi sanomaan jonotettuaan pitkään äänestyspaikalle.

Mielipidekyselyt ovat povanneet vaaleissa voittoa Berlusconin oikeistoliittoumalle. Kyselyjä ei ole kuitenkaan saanut julkistaa enää kahteen viikkoon, ja monet tarkkailijat uskovat Veltronin johtaman keskusta-vasemmiston kirineen Berlusconin liittoutuman kannoille.

Äänestys jatkuu huomiseen iltapäivään asti, minkä jälkeen tuloksia odotetaan jo illansuussa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.