Mainos

Äänestys alkoi Tshetsheniassa

Tshetsheenit aloittivat tänään äänestämisen alueparlamenttivaaleissa tiukkojen turvatoimien vallitessa. Äänestysaktiivisuus näyttää jäävän vähäiseksi. Väkivaltaisuuksia ei kuitenkaan tänään sattunut.

Tshetsheenisissit ovat sanoneet tekevänsä kaikkensa vaalien estämiseksi. Useissa sissejä kannattavissa kylissä pääkaupungin Groznyin lähellä paikalliset asukkaat eivät ole suostuneet lainkaan perustamaan vaalihuoneistoja.

Tshetsheenisissien johtajan Zelimhan Jandarbijevin mukaan alueellisten vaalien järjestäminen loukkaa maanantaina allekirjoitettua rauhansopimusta Venäjän ja sissiarmeijan välillä. Sopimuksen mukaan vaaleja piti lykätä siihen asti, että venäläisjoukot vetäytyvät Tshetsheniasta ja sissit laskevat aseensa. Vaalit kestävät kolme päivää. Pitkää äänestysaikaa perustellaan tilanteen epävakaudella.

Ainakin tänään iltapäivällä tshetsheenien innostus alueparlamenttivaaleihin näytti vähäiseltä. Uutistoimisto AFP:n haastattelemat vaalivirkailijat kertoivat, että heidän hoitamillaan äänestyspaikoilla oli käynyt vain satakunta äänestäjää. Vaalikomitean mukaan Tshetshenian noin miljoonasta asukkaasta 470 000 voi äänestää joko omassa vaalipiirissään tai jossain muualla.

Pääkaupungissa Groznyissa venäläissotilaat ajelivat panssaroiduilla ajoneuvoilla ympäri kaupunkia. Tiesuluilla oli myös lisätty valvontaa. Tänään ei tiettävästi sattunut väkivaltaisuuksia, mutta vaalikomission mukaan yhtä äänestyspaikkaa kohti ammuttiin vaaleja edeltävänä yönä kranaatti.
(STT-Reuter-AFP-DPA-TT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.