Mainos

Äänestäminen USA:n kongressivaaleissa alkanut

Vaaleissa valitaan koko edustajainhuone sekä senaatin sadasta edustajasta kolmannes. Tähän asti enemmistö on ollut republikaaneilla, mutta mielipidetiedustelut ennakoivat demokraattien aseman vahvistumista.

Äänestys Yhdysvaltain kongressivaaleissa on alkanut.

Ensimmäiset äänestyspaikat itärannikolla aukenivat jo kello 13 Suomen aikaa. Viimeisenä uurnille päästään Alaskassa, missä vaalihuoneistot sulkeutuvat vasta huomisaamuna.

Ennätysmäärä amerikkalaisia on äänestänyt kongressivaaleissa jo ennakkoon, kertoo Oreganossa sijaitsevan vaalitiedotuskeskuksen johtaja Paul Gronke.

Gronken mukaan ainakin 25 miljoonaa amerikkalaista on jo äänestänyt postitse. Vuoden 2004 presidenttivaaleissa postiääniä oli 16,8 miljoonaa.

Vaaleista povataan tiukkoja

Vaaleissa on vaakalaudalla republikaanien enemmistö kongressin edustajainhuoneessa ja senaatissa. Äänioikeutettuja on noin 200 miljoonaa.

Demokraateilla arvioidaan olevan mahdollisuuksia saada enemmistö ainakin edustajainhuoneeseen, joka on ollut republikaanien hallinnassa 12 viime vuotta.

Tilanne on kuitenkin monissa osavaltioissa täpärä, ja demokraattien etumatka on kutistunut mielipidemittauksissa juuri vaalien alla.

Irakin sota keskeinen vaaliteema

Reilut 1200 ehdolla kongressiin

Kongressivaaleja on laajalti pidetty kansanäänestyksenä epäsuositusta Irakin sodasta, jossa yli 2800 amerikkalaista on saanut surmansa.

Demokraattien voitto lisäisi ristiriitoja presidentin ja kongressin välillä, arvioi Yhdysvaltain tutkimuksen professori Markku Henriksson Helsingin yliopistosta.

- Yhdysvalloissa hallituksen ja presidentin ei tarvitse nauttia minkäänlaista kongressin luottamusta. Mutta tietysti jos kongressi tai edes toinen sen kamareista on vastapuolueen käsissä, niin se aiheuttaa vaikeuksia presidentin monille lakialoitteille, raha-aloitteille, Henriksson sanoo.

Toisaalta Henrikson muistuttaa, että presidentillä on veto-oikeus, jolla hän voi tyrmätä kongressin ajamia lakiehdotuksia.

Vaaleihin ennätysmäärä valvojia

Yhdysvaltain oikeusministeriö on lähettänyt ennätysmäiset 850 valvojaa osavaltioihin kongressivaaleihin liittyvien epäselvyyksien varalta. Pyrkimyksenä on estää äänestäjien mahdollinen ahdistelu ja sähköisen äänestyksen aiheuttama hämmennys.

Kilpa edustajainhuoneen ja senaatin paikoista on monissa osavaltioissa erittäin tiukka. Myös republikaanit ja demokraatit ovat varautuneet tasaväkisissä osavaltioissa vaalien jälkipyykkiin tuhansien asianajajien voimin.

Oikeusministeriö kertoo lähettävänsä "ennennäkemättömät" 500 liittovaltion tarkkailijaa ja 350 oikeusministeriön edustajaa yhteensä 22 osavaltioon. Luku on lähes kaksinkertainen neljän vuoden takaisiin vaaleihin verrattuna. Liittovaltion edustajien pyrkimyksenä on pitää huoli siitä, ettei äänestäjiä kohdella asiattomasti rodun, värin tai kielen perusteella.

Vuonna 2000 George W. Bush voitti kaoottiset presidentinvaalit lopulta noin 500 äänen turvin Floridassa. Tämän jälkeen kongressi on yrittänyt jossain määrin yhtenäistää maan hajanaista vaalijärjestelmää.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.