Äänekosken miljardi-investoinnin toteutuksessa vielä monta mutkaa

Äänekoskelle suunnitellun biotuotetehtaan toteutuminen vaatii vielä useiden tekijöiden toteutumista, arvioi Metsägroupin pääjohtaja Kari Jordan.

Jordan painotti MTV:n Huomenta Suomessa, että tehdas on vielä suunnitteluasteella.

– Tässä on paljon selviteltävää vuoden aikana. Ensin tehdään ympäristövaikutusten arviointi, sitten on kyse ympäristöluvan saamisesta. Sen lisäksi meidän tulee seurata markkinoiden kehittymistä, myös maailmantalouden kasvulla on suuri merkitys. Totta kai meillä on myös erilaiseen luvitukseen, kaavoitukseen sekä logistiikkaan liittyviä kysymyksiä, joita meidän tulee vuoden mittaan selvittää ennen kuin voimme ensi vuoden keväällä päättää, että laitetaanko kuokka maahan ja toteutetaanko hanke oikeasti.

Jordan kommentoi ympäripyöreästi sitä, onko Äänekoskella juhlittu 1,1 miljardia euroa maksavan biotuotetehtaan rakentamista ennenaikaisesti.

– Hanke on vakavamielinen, tätä ei ole kevein perustein lähdetty viemään eteenpäin. Toivotaan, ettei maailmassa tapahdu sellaisia tekijöitä, jotka siirtäisivät tai estäisivät hankkeen toteuttamisen.

Hankkeen vakavamielisyyttä kuvaa se, että sitä on suunniteltu puolitoista vuotta ja hankkeen toteutumista tukevat monet tekijät.

– Tällainen hanke lähtee syntymään kannatuskylki edellä. Eli investoinnin tulee olla kannattava, tuotteelle tulee olla markkinat, ja näin arvioituna molemmat edellytykset ovat täynnä. Toinen seikka on se, että Äänekosken tehtaan elinikä on tulossa 2020-luvun alussa loppuun ja joutuisimme joka tapauksessa 20-luvun alkupuolella pohtimaan tehtaan uudelleenrakentamista. Kolmas tekijä on se, että meillä on luontaisesti hyvät edellytykset harjoittaa tätä toimintaa Suomessa.

Yhteisövero vaikutti suunnitelmiin

Yhteisöveron kevennys oli yksi tekijä Äänekosken tehdashanketta valmisteltaessa.

– Kovat faktat tulevat ensin, eli tuotteen kysyntä, markkinat ja kannattavuus. Sen jälkeen katsomme, onko muita tekijöitä, jotka tukevat tällaista hanketta. Yhteisöveron lasku tässä tapauksessa tukee hanketta, koska meille tulee veron laskun ansiosta hankkeen kannattavuuden takia usean miljoonan euron säästö.

Hanke olisi toteutuessaan suurin Suomen metsäteollisuuden historiassa. Yhtiö päättää investoinnista vasta ensi keväänä.

Metsä Fiberin toimitusjohtaja Ilkka Hämälä arvioi eilen, että hanke toisi töitä 2500 ihmiselle.


Lue myös:

    Uusimmat