Mainos

Äänenpainot kovenivat Nokian lakkokiistassa

Keskusjärjestöjen äänenpainot kovenivat tänään, kun nokialaisen paperitehtaan lakko jatkui viidettä päivää. Työantajapuoli moitti Paperiliittoa ja vaati SAK:ta huolehtimaan, että sen jäsenjärjestö noudattaa lakia ja sopimuksia. SAK puolestaan syytti työnantajia sanansa pettämisestä.

Tänään koolla ollut Paperiliiton Nokian-ammattiosasto päätti jatkaa työnseisaustaan tukeakseen lakossa olevia huoltomiehiä. Seuraavan kerran työntekijät kokoontuvat keskiviikkona. Ratkaisua lakolle ei ollut näköpiirissä, vaikka valtakunnansovittelija Juhani Salonius oli yhteydessä osapuoliin pitkin päivää. Neuvottelujen edistymisestä ei kerrottu julkisuuteen.

Tänään tehtaita seisoi tukilakossa viidellä eri paikkakunnalla. Huomisaamuna vuorokauden lakkoon ovat menossa Metsä-Serlan yksiköt Nokialla ja Tampereella, keskiviikkona on vuorossa tarrapaperitehdas Tampereella. Ketjua jatkaisi torstaina Metsä-Serlan Kyröskosken sekä UPM-Kymmenen Jämsänkosken ja Jämsän paperitehtaat.

Lakossa kiistellään siitä, mitä sopimusta sovelletaan Nokian Paperi Oy:n tehtaan huoltohenkilökuntaan. Kunnossapidosta huolehtiva ABB Service on ilmoittanut ottavansa käyttöön kahden vuoden siirtymäkauden jälkeen metallialan sopimuksen.

Kahri: Noin 26 miljoonan tappiot

Teollisuuden ja työnantajain keskusliiton TT:n varatoimitusjohtaja Tapani Kahri tuomitsee Nokian pehmopaperitehtaan lakon ja tänään alkaneet tukilakot. Kahri laskee, että lakot aiheuttavat tänään noin 26 miljoonan markan tuotannonmenetykset. Lakkoilevat 2 400 työntekijää menettävät yhteensä noin kahden miljoonan markan palkat.

-Tukitoimet eivät ole missään järkevässä suhteessa noin 50 työntekijää koskevaan kiistaan, Kahri arvosteli tänään.

Kahri korostaa, että kiistalla on suuri periaatteellinen merkitys. Kyse on Kahrin mukaan ennen muuta siitä, saavatko yritykset teettää työtä yhteistyökumppaneillaan. Kahrin mukaan SAK:lainen Paperiliitto pyrkii vastoin kilpailulainsäädäntöä, viranomaisten määräyksiä ja tuomioistuinten päätöksiä siihen, että alihankintaa paperiteollisuudessa suorittava yritys ei voisi soveltaa oman alansa työehtosopimusta.

-Paperiliitto on ainoa suurista järjestöistä, joka avoimesti vastustaa selkeästi todettua periaatetta ja toteutuvaa trendiä, Kahri sanoo.

SAK: Metsäteollisuus pettänyt sanansa

Ammattiliittojen keskusjärjestön SAK puolestaan väittää työnantajapuolen pettäneen sanansa ja unohtaneen sitoumuksensa moittiessaan Paperiliittoa Nokian paperitehtaan lakosta. SAK pitää valitettavana sitä, että työnantajat katsovat kiistan olevan periaatteellinen.

SAK:n mukaan metsäteollisuus ilmoitti viime tulokierroksella pidättäytyvänsä ulkopuolisen työvoiman käytöstä sopimuskaudella.
-Samassa yhteydessä metsäteollisuus sitoutui siihen, ettei vallitsevaa tilannetta ja käytäntöä huononneta, jos ulkopuolisen työvoiman käytöstä päästään paikallisesti sopimukseen, kuten Nokialla, SAK huomauttaa.

SAK viittaa kahden vuoden takaiseen työnantajajärjestön kannanottoon ulkopuolisen työvoiman käytöstä. Etujärjestöissä paperia on tulkittu eri tavalla. Kannanotossa todetaan, että paperiteollisuusyritykset pidättäytyvät siivous-, vartiointi- ja muissa tuotannon palvelutehtävissä ulkopuolisten palvelujen käytön laajentamisesta tulosopimuksen aikana.

Ulkopuolisen työvoiman käytöstä voidaan kuitenkin sopia kannanoton mukaan paikallisesti toisin ja voimassaolevat paikalliset sopimukset pysyvät niin ikään voimassa. Kannanoton mukaan "yritykset selvittävät ulkopuolisen työvoiman käyttöä yhteisymmärryksessä työntekijäpuolen kanssa, jos se on tarpeellista yrityksen kannattavuuden ja kilpailukyvyn kannalta".
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.