Mainos

Aamiaisviljavalmisteiden ravintoainelisien määrät usein virheellisiä

Aamiaisviljavalmisteisiin lisättyjen ravintoaineiden määrät poikkeavat liikaa ilmoitetuista määristä

Asia ilmenee elintarvikeviraston tullilaboratoriolla teettämästä tutkimuksesta. Keväällä 2002 suoritetussa tutkimuksessa selvitettiin aamiaisviljavalmisteisiin lisättyjen ravintoaineiden määriä.

Viraston aikaisempien tutkimusten mukaan lisättyjen ravintoaineiden määrät eivät ole pitäneet paikkaansa myöskään muissa elintarvikkeissa, kuten mehuissa ja juomissa. Tutkittujen ravintoaineiden määrät eivät aina vastanneet pakkausmerkintöjä.

Tullilaboratorio tutki Suomen Nestl Oy:n, Nordisk Kellogg s Finland Oy:n ja Friskies Finland Oy:n maahantuomien ja markkinoimien ravintoaineilla täydennettyjen aamiaisviljavalmisteiden ravintosisältöä.

Näytteet, joita oli yhteensä 16, otettiin elintarvikeliikkeistä Helsingin seudulta. Tuotteista tutkittiin seuraavat lisätyt ravintoaineet: tiamiini (B1-vitamiini), riboflaviini (B2-vitamiini), B6-vitamiini, niasiini, rauta ja kalsium.

Kuuden näytteen todettiin tutkimuksissa sisältävän lisättyjä ravintoaineita liian vähän. Alitukset vaihtelivat 24 prosentista 91 prosenttiin. Kolmessa näytteessä oli rautaa liian vähän, muut vajaukset koskivat B-ryhmän vitamiineja. Yhdessä näytteessä kaikkien lisättyjen ravintoaineiden (B1- B2-, B6-vitamiinit, niasiini ja rauta) määrät olivat selvästi alle ilmoitettujen määrien.

Näytteissä todettiin myös ylityksiä. Yhdessä näytteessä B1-vitamiinia oli 80 prosenttia ja kolmessa 50 prosenttia yli ilmoitetun määrän. Neljässä näytteessä oli rautaa liian paljon pakkausmerkinnöissä ilmoitettuihin määriin verrattuna. Poikkeamat olivat 23-30 prosenttia yli ilmoitetuista määristä.

Myös tuotteiden pakkausmerkinnöissä oli virheitä. Muun muassa osa ruotsinkielisistä merkinnöistä puuttui. Tulokset on lähetetty kunnallisille viranomaisille valvottaviksi ja suoraan elinkeinonharjoittajille koostumuksen pakkausmerkintöjen tarkastusta varten.

Kuluttaja voi tarkistaa elintarvikkeen pakkausmerkinnöistä, onko elintarvikkeeseen lisätty ravintoaineita vai ei. Lisätyt ravintoaineet on merkitty ainesosaluetteloon ja yleensä pakkauksissa on erillinen merkintä vitamiinien ja kivennäisaineiden lisäämisestä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.