Mainos

A-viruksen aiheuttama influenssa hellittää

A-viruksen ote on hellittämässä, mutta noro-viruksen aiheuttamaa vatsatautia esiintyy edelleen.

A-viruksen aiheuttama influenssa hellittää otettaan niin siviiliväestön kuin varuskuntien parissa, arvioi Kansanterveyslaitos maanantaina.

- Näyttää siltä, että huippu on saavutettu ja tauti on pikkuhiljaa rauhoittumassa, sanoi infektiolääkäri Peter Klemets.

Eniten sairastumisia on ollut koululaisilla ja nuorilla aikuisilla. Influenssaa on ollut tänä vuonna varsinkin Helsingissä ja Uudellamaalla, muualla maassa esimerkiksi Pirkanmaalla, Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa.

- Varuskunnista ei viime viikolla tullut enää kuin muutamia uusia tapauksia tietoon, kertoi puolustusvoimien epidemiologi Heikki Korpela maanantaina.

Influenssa oli voimistumassa helmikuun alkuviikoilla. Pahimmillaan vuodeosastoissa oli kuumeisia varusmiehiä 5-10 prosenttia joukko-osastojen varusmiesvahvuudesta.

Esimerkiksi Porin Prikaatissa oli joinakin päivinä yli sata varusmiestä pedissä. Vuodeosastovaihe kesti kahdesta kolmeen vuorokautta.

A-virus kaatoi varusmiehiä vuoteeseen ensimmäiseksi tammikuun loppupuolella Kainuun Prikaatissa Kajaanissa. Sen jälkeen epidemia voimistui ja levisi muihin varuskuntiin.

Ripulia liikkeellä

Noro-viruksen aiheuttamaa oksennustautia ja ripulia on tavattu epidemialuontoisena siviiliväestön parissa. Kansanterveyslaitos sai viime viikon loppuun mennessä 600 ilmoitusta; eniten tapauksia oli Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pohjois-Pohjanmaan sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiireissä.

- Uusia alueita ovat Itä-Savo, Länsipohja ja Lappi, kertoi infektiolääkäri Peter Klemets maanantaina.

Oulun yliopistollisessa sairaalassa valtaosa potilaista on saanut tartunnan ja kymmeniä ei-kiirellisiä leikkauksia on jouduttu perumaan.

Varuskunnissa noro ei ole aiheuttanut tautia epidemian laajuisena, mutta sitä on tavattu Sodankylän Jääkäriprikaatissa, Kainuun Prikaatissa Kajaanissa ja Karjalan Prikaatissa Vekaranjärvellä.

Tauti menee yleensä ohi 1-2 vuorokaudessa, mutta se tarttuu herkästi kosketuksesta. Käsien ja esimerkiksi ovenkahvojen pesu vähentää tartuntariskiä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.