Mainos

A-klinikoiden ruuhkasesonki alkaa

Moni ryyppykierteeseen joutunut ei kesäloman päättyessä pääse omin voimin eroon alkoholista. Naisten osuus A-klinikoiden asiakasmäärästä kasvaa.

A-klinikoilla on taas käsillä sesonkiaika, kun ihmiset palaavat töihin kesälomilta. Monelle on jäänyt ryyppyputki päälle.

- Terveyskeskukseen tai A-klinikalle heti vain, jos siltä tuntuu, neuvoo A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri Pekka Heinälä.

Heinälä kertoo, että useimmiten hoitoon hakeutuva pääsee kuntoon avohoidolla. Jos muu ei auta, asiakas saa reseptin rauhoittaviin tai nukahtamislääkkeisiin.

- Joidenkin alkoholisoituneiden tai alkoholisoitumassa olevien tilanne on sitten sellainen, että otetaan laitoshoitoon. Laitoshoidossa potilas viettää yleensä kolmesta seitsemään vuorokautta.

Heinälä muistuttaa, että moni kesälomalla alkoholin kanssa lätrännyt saa putken itsekin poikki. Se voi onnistua kertarykäisyllä tai asteittain.

- Jotkut ajattelevat, että juomamäärää ei pysty vähentämään. Mutta kyllä sitä pystyy. Läheisten tukikin on siinä vaiheessa tärkeää.

Vieroitusoireita voi olla luvassa, vaikka juomisen saa itsekin loppumaan. Jos ei muuten kestä, oireisiin voi hakea lääkitystä.

Naiset juovat yhä enemmän

Naisten osuus A-klinikoiden asiakasmäärästä on noussut kymmenessä vuodessa. Naisia on kaikista kävijöistä nyt noin kolmannes.

- Naiset juovat nyt enemmän alkoholia kuin kymmenen vuotta sitten. Se näkyy tietysti myös asiakaskunnassamme, Heinälä sanoo

A-klinikoiden asiakasmäärät kokonaisuudessaankin ovat kasvaneet hiljalleen muutaman vuoden ajan. Asiakkaiden käyntimäärät sen sijaan ovat nousseet selvästi. Kasvua on jatkunut koko vuosikymmenen ajan. Heinälä uskoo alkoholiveron alentamisen näkyvän kahden viime vuoden luvuissa.

- Alkoholiveron lasku vuonna 2003 lisäsi katkaisuhoidon tarvetta entisestään. Hintapolitiikan kansallinen koejärjestely on osoittanut, että halpa viina innostaa juomaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.