Mainos

A-klinikkasäätiö haluaisi tiukentaa tuntuvasti alkoholiveroa

Kaikki eduskuntapuolueet kannattavat alkoholiveron korotusta. Noston ajankohdasta on kuitenkin erimielisyyttä.

A-klinikan tiedotuspäällikkö Teuvo Peltoniemen mukaan alkoholihaitat kulkevat käsikädessä alkoholin hinnan kanssa. Myös järjestyshäiriöt ja yleinen turvattomuus ovat selkeästi lisääntyneet.

- Alkoholin hinta määrää kulutuksen ja tietysti teoreettisesti olisi hyvä, että voisimme palata menneisyyteen. Kyllä luulen, että jos 10 prosenttia pystyisimme nostamaan, niin sillä olisi jo ihan oikeaa vaikutusta. En kyllä tiedä, uskaltavatko päättäjät mennä näin isoin numeroin, Peltoniemi pohtii.

Puolueet haluavat korottaa alkoholiveroa

Kaikki eduskuntapuolueet kannattavat alkoholiveron korotusta. Veron noston ajankohdasta on kuitenkin erimielisyyttä. Vuoden 2004 keväällä toteutettu veroale ei ole tuonut toivottuja tuloksia. Juomia tuodaan ulkomailta edelleen reippaasti, samalla alkoholihaitat ovat vain lisääntyneet.

Pari vuotta sitten kansanedustajat alkoivat pelätä viinarallin kasvua Viron EU-jäsenyyden myötä. Verotulojen uskottiin valuvan etelänaapuriin ja vastavetona alkoholiveroa laskettiin, jotta ihmiset ostaisivat juomansa kotimaasta.

Edullisemmat alkoholijuomat ovat houkutelleet juomaan liikaa ja vakavat haitat ovat lisääntyneet roimasti. Nyt veroa ollaankin valmiita nostamaan.

MTV3:n 45-minuuttia ohjelman kyselyssä sekä hallitus- että oppositiopuolueet olivat korotuksen kannalla. Tiedot alkoholihaitoista ovat saaneet päättäjät muuttamaan mielensä.

Päähallituspuolueet eivät kommentoi

Päähallituspuolueiden johtajat eivät asiaa kuitenkaan halunneet kommentoida. Oppositiossa ratkaisua uskalletaan kritisoida, vaikka alennusta vastaan olivat pääasiassa vain vihreät, perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit.

- Se oli ratkaisu nimenomaan Viron uhkaan, mutta kun katsomme tuloksia, ei se ollut oikea ratkaisu, sanoo Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen.

- Kyllä siellä perheväkivallan puolella, rattijuoppojen määrässä, alkoholikuolemien määrässä todella rajuja ne luvut mitä on tapahtunut. Kyllä siihen pitää pystyä reagoimaan myös toiseen suuntaan, kommentoi Vasemmistoliiton puheenjohtaja Martti Korhonen.

Veron korotuksesta vallitsee siis yksimielisyys, ajoituksesta ei.

Oppositiopuolueet haluavat asian vielä ensi vuoden budjettiin, jolloin korotus tulisi voimaan vuodenvaihteesta. Päähallituspuolueet sen sijaan siirtäisivät asian seuraavalle hallituskaudelle.

RKP ei halunnut ottaa aikatauluun kantaa. Alkoholihaittoihin hinnalla näyttää olevan suora yhteys, juomien maahantuontiin ei niinkään.

Ensi vuoden budjetti lyödään lukkoon joulukuussa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.