Mainos

A-hepatiitti iski lapsiin Pohjois-Savossa

Maksatulehdustautia aiheuttavaa A-hepatiittia on löydetty poikkeuksellisen runsaasti Pohjois-Savossa. Pelkästään tänä vuonna on varmistunut jo 19 tautitapausta Nilsiässä ja Leppävirralla. Valtaosa eli 17 sairastuneista on lapsia. Virus voi levitä herkästi esimerkiksi ruoan välityksellä koulussa tai päiväkodissa.

Koko maassa todetaan 50-100 hepatiitti A -tapausta vuodessa. Tartunnoista monet ovat ulkomaan tuliaisia. Pohjois-Savossa tapauksia löydettiin viime vuonna 27. Sairastuneista pääosa oli tuolloin huumeidenkäyttäjiä. -Nyt kyseessä on erittäin merkittävä paikallinen epidemia. Lisäksi altistuneita on paljon. Asian vuoksi on oltu yhteydessä Kansanterveyslaitokseen, ja sieltä on luvattu apua epidemian kartoittamiseen, kertoo Kuopion yliopistollisen sairaalan infektiolääkäri Irma Koivula.

Aikuisilla tauti on yleensä kovaoireinen ja pitää toipilaan väsyneenä ja työkyvyttömänä pitkään. Lapsilla tauti on sen sijaan usein lieväoireinen ja aiheuttaa pahoinvointia, väsymystä, ripulia ja mahakipua. Tauti voi olla myös täysin oireeton. Yksittäisissä tapauksissa maksaentsyymiarvot voivat nousta hyvinkin korkealle, jolloin oireetkin ovat voimakkaampia. -Nyt sairastuneista lapsista yksi on sairaalahoidossa. Varsinaista hoitoa tautiin ei ole. Hoito on vuodelepo ja hyvästä yleistilasta huolehtiminen, kertoo Koivula.

Käsihygieniasta huolehtiminen tärkeää

Kuopiosta oltiin yhteydessä Kansanterveyslaitokseen jo viime vuonna pitkin syksyä, kun A-hepatiitti alkoi levitä maakunnassa huumeidenkäyttäjien keskuudessa. Kuopiossa on rokotettu syksystä lähtien muun muassa huumeidenkäyttäjiä ja samassa taloudessa asuvia sekä hoitohenkilökuntaa. Varsinaisen tartuntalähteen selvittäminen ei ole yksinkertaista. Koivula muistuttaa, että ihmiset matkustavat paljon sekä kerääntyvät yhteen erilaisiin tilaisuuksiin.

Tautiin on olemassa rokote, joka antaa kestävän aktiivisen suojan 20 vuodeksi. -Nyt annetaan suojaavaa gammaglobuliinia altistuneille. Esimerkiksi se nilsiäläinen koululuokka, jossa tartuntatapauksia todettiin, on saanut gammaglobuliinisuojan. Tauti leviää sairastuneesta usein huonon wc- ja käsihygienian välityksellä, koska tarttuvaa virusta erittyy ulosteeseen muutaman viikon ajan ennen sairauden oireita. A-hepatiitti itää noin neljä viikkoa. Ihmiset, jotka epäilevät altistuneensa, voivat käydä terveyskeskuksessa ottamassa suojarokotuksen.

(MTV3-STT)

Katso myös Helka Shecterin juttu aiheesta
(Seitsemän uutiset 31.01.2003)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.