Mainos

93-vuotias etsii 60 vuotta sitten kadottamaansa rakastaan

93-vuotias entinen puna-armeijan sotilas taisteli toisessa maailmansodassa ranskalaisen vastarintaliikkeen puolesta. Nyt hän etsii rakkautta, jonka kadotti 60 vuotta sitten kaukana Etelä-Ranskassa.

– Hänen nimensä oli Jeanne… Ruskeaverikkö, ei mitään erikoista. Mutta minun on löydettävä hänet hinnalla millä hyvänsä. Olen 93-vuotias, joten ei ole mitään syytä enää odottaa, sanoo Nikolai Vasenin.

Rakkauden kohde, vastarintaliikkeen komentajan tytär, on tiettävästi elossa, mutta toistaiseksi etsinnöissä ei ole onnistuttu.

Puna-armeijan sotilas Vasenin päätyi Ranskaan maailman mullistusten keskellä. Hän joutui kesällä 1941 natsien vangiksi lähellä Minskiä. Pakoyritys Nürnbergin vankilasta epäonnistui, ja hänet lähetettiin työleirille Dromen alueelle Etelä-Ranskaan.

Vasenin onnistui pakenemaan leiriltä lokakuussa 1943. Hän liittyi paikalliseen Maquisards-vastarintaliikkeeseen.

– En puhunut sanaakaan Ranskaa, Vasenin kertoo kotonaan Keski-Venäjällä.

Je t'aime riittää

Vastarintaliikkeessä mieheen suhtauduttiin epäillen, mutta ensimmäisen taistelun jälkeen asenne muuttui. Pian Vasenin jo johti pienempää ryhmittymää.

Rakkaustarina alkoi Vaseninin haavoituttua. Komentaja Gerard Monot vei venäläisen kotiinsa, missä tytär Jeanne otti miehen hoiviinsa.

Syyskuussa 1944 Vaseninin täytyi matkustaa Pariisiin kuultavaksi Neuvostoliiton esikuntaan.

– Ennen lähtöäni pyysin Gerardilta Jeannen kättä, Vasenin muistelee.

Isä oli kuitenkin jyrkästi vastaan. Venäläisen piti lähteä.

– Todennäköisesti siksi, että olin köyhä. Ja Jeanne… hän oli surullinen, mutta pelkäsi isäänsä.

Keväällä 1945 Vasenin saapui Odessaan, missä hänet tuomittiin maanpetoksesta 15 vuodeksi vankileirille. Muutaman vuoden jälkeen hänet vapautettiin ja siirrettiin Siperiaan.

Myöhemmin Vasenin meni naimisiin ja sai kolme lasta. Nyt vaimon kuolemasta on kulunut viisi vuotta, ja mies elää yksin pienessä asunnossa lähellä Jekaterinburgia.

Vasenin kertoo aikovansa elää ainakin siihen saakka, kunnes näkee Jeannen uudelleen. Sukulaiset ja ystävät ovat jo olleet yhteydessä Ranskan viranomaisiin saattaakseen lemmenkyyhkyt vielä kerran yhteen.

Je t'aime (minä rakastan sinua) ovat ainoat Vaseninin muistamat ranskankieliset sanat.

– Se riittää, hän sanoo.

(MTV3 - STT - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.