Mainos

-93 astetta - Etelämantereella ennätyskylmyys

Tutkijat ovat vanhoja satelliittitietoja analysoimalla löytäneet -93 asteen lämpötilan Etelämantereelta. Se havaittiin elokuun 10. päivänä vuonna 2010. Tutkijat kävivät läpi satelliittidatasta analysoidut lämpötilat maapallon pinnalta 32 vuoden ajalta.

Tutkijat havaitsivat, että itäisen Etelämantereen ylätasangolla oli ilmataskuja, joissa lämpötila laski -93 asteeseen. Havainnoista kerrottiin Amerikan Geofysikaalisen Yhdistyksen kokouksessa San Franciscossa.

Edellinen kylmyysennätys, -89,2 astetta, mitattiin vuonna 1983 Venäjän Vostok -tutkimusasemalla läntisellä Etelämantereella.

- Meillä oli epäilys, että Etelämantereen harjanteet ovat äärimmäisen kylmiä, jopa kylmempiä kuin Vostok, koska ne sijaitsevat ylempänä, sanoo johtava tutkija Ted Scambos Yhdysvaltain kansallisesta lumi- ja jäätietokeskuksesta.

Etelämantereella havaittu lämpötila on huomattavasti kylmempi kuin Alaskassa ja Siperiassa mitatut kylmyysennätykset.

Tutkiessaan lumidyynejä tiedemiehet huomasivat railoja lumessa ja ihmettelivät, oliko lumen pintakerros supistumassa. Se sai heidät etsimään lämpötilatietoja.

Superkylmyys syntyy, kun ilma jää pidemmäksi aikaa loukkuun halkeamiin. Selkeällä säällä maa luovuttaa lämpöä avaruuteen ja synnyttää lumen pinnalle superkylmän kerroksen.

- Kun ilma pysyy paikallaan pidemmän aikaa ja säteilee lämpöä avaruuteen, päädytään kylmimpiin lämpötiloihin, joita pystymme löytämään, kuvailee Scambos.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.