8 helppoa niksiä – näin pilkot sipulin itkemättä!

Sipulin pilkkominen saattaa usein olla tuskaista puuhaa, kun jo ensimmäinen veitsen viilto aiheuttaa varsinaisen vesiputouksen kyynelkanaviin.

Näillä kullanarvoisilla neuvoilla estät sipuli-itkut.

1. Käytä erittäin terävää veistä

Kun pilkot sipuleita, on erittäin tärkeää, että veitsesi on terävä. Sipulin itkua aiheuttavat entsyymit pääsevät silmiisi silloin, kun tylsä veitsi rikkoo ja murskaa sipulin pinnan. Tällöin sipulin sulfoksidit muuttuvat silmiä ärsyttäväksi sulfeenihapoksi. Terävän veitsen avulla entsyymejä vapautuu sipulista vähemmän!

2. Laita sipulit hetkeksi pakastimeen

Kylmennä sipuleita 10-15 minuuttia pakastimessa, ennen kuin leikkaat ne. Tämä on toinen tapa vähentää itkua aiheuttavien happojen pääsyä silmiisi!

3. Käytä suojalaseja, maskia tai piilolinssejä

Yksi tapa suojautua silmä-ärsytykseltä on peittää silmät suojalaseilla, maskilla tai vaihtoehtoisesti piilolinsseillä. Piilolinssit luovat silmiisi suojamuurin, joka estää kaasujen aiheuttaman ärsytyksen.

4. Pilko sipuli veden alla tai valuvan hanan vieressä

Sipulin vedessä liottaminen tai veden alla pilkkominen on mainio keino estää sipuli-itkut. Sipulin maku ei poistu, vaikka pilkkoisit sen vedessä.

5. Liota sipuli suolavedessä

Suolaliuos denaturoi silmiä ärsyttävän entsyymin.

6. Sytytä kynttilä leikkuulaudalle

Kynttilän liekki vetää sipulin silmiä ärsyttävät kaasut itseensä.

7. Pilko vihellellen

Viheltely aiheuttaa ilmavirran, joka ohjaa sipulin kaasut pois silmistäsi. Valitse tarpeeksi tarttuva sävelmä, jotta jaksat vihellellä koko pilkkomisprosessin ajan!

8. Syö purkkaa tai leipää

Leivän tai purkan syönti auttaa ainakin osaa ihmisistä pääsemään eroon sipulin itkuvaikutuksesta!

Lähde: wikihow.com

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat