Mainos

77 kuntaa nostaa tuloveroprosenttiaan

Kuntien keskimääräinen tuloveroprosentti on ensi vuonna 17,55 prosenttia eli hieman tämänvuotista korkeampi. Kuntaliiton mukaan nousu selittyy pitkälti sillä, että kunnat ovat näin varmistaneet lakisääteisten peruspalvelujen rahoituksen. Kaikkiaan 77 kuntaa nostaa ja 19 laskee tuloveroprosenttiaan, selviää Kuntaliiton tänään valmistuneista laskelmista.

Edeltävänä kahtena vuotena tuloveroprosenttiaan laskeneita kuntia on ollut selvästi enemmän kuin veroprosenttiaan korottaneita kuntia. Kunnallistalouden arvioidaan kääntyvän alijäämäiseksi ensi vuonna. Kuntien vuosikate jää ensi vuonna ja lähivuosina nettoinvestointeja pienemmäksi. Tämä vaatii kunnilta voimakkaita sopeutumistoimia, Kuntaliitto varoittaa.

Kuntien saaman yhteisöverotuoton arvellaan supistuvan ensi vuonna runsaat kaksi miljardia markkaa. Lisäksi kuntien valtionosuuksia leikataan 1,3 miljardia. Epävarmuutta kuntien taloudenhoidossa pahentaa se, että veroperusteista ei ole täyttä varmuutta. Myös tulopoliittisen sopimuksen yhteydessä tehtävät veroratkaisut ovat yhä auki.

Kallein ja halvin kunta entisellään

Korkein veroprosentti 19,75 on edelleen Karkkilassa. Myös halvimman kunnan nimi pysyi ennallaan; Kauniaisissa tuloveroprosentti on yhä 15 prosenttia. Veroprosenttia laskeneista kunnista kahdeksan on Ahvenanmaalla, jolla on oma valtionosuusjärjestelmä. Reippainta lasku on Velkuassa, jossa veroprosentti laski prosenttiyksikön 16,5:een. Myös isoimmat korotukset ovat prosenttiyksikön suuruisia. Tämän verran tuloveroprosenttiaan nostivat Juankoski (18,5 prosenttia), Jyväskylän maalaiskunta (18,5), Kajaani (18,25), Karvia (19), Kempele (18), Kokkola (19), Mustasaari (18,5), Oulunsalo (18), Posio (18), Siilinjärvi (18), Suolahti (18,5) ja Ähtäri (19).
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.