Mainos

Euroopan juutalaiset elävät yhä pelossa

Juutalaisiin kohdistuvia viharikoksia ja syrjintää selvittänyt laaja  kyselytutkimus kertoo, että antisemitismi on lisääntynyt huolestuttavalla tavalla EU-alueella.

Lähes 6000 juutalaista otti osaa kyselyyn kahdeksassa eri EU-maassa. Kysely julkistettiin lähellä Kristalliyön joukkotuhon 75-vuotispäivää.

Kristalliyöksi kutsutaan 9. ja 10. päivän välistä marraskuun yötä natsi-Saksassa vuonna 1938, jolloin juutalaiset joutuivat mielivaltaisten hyökkäysten kohteeksi.

Euroopan unionin perusoikeusviraston FRA:n tekemään kyselyyn osallistuneista valtaosa on sitä mieltä, että antisemitismi on lisääntynyt selvästi viimeisen viiden vuoden aikana.

Peräti 76 prosenttia juutalaisista pelkää, että tilanne pahenee entisestään. Lähes puolet kyselyyn vastanneista sanoi olevansa huolissaan siitä, että he joutuvat julkisesti ahdistelluiksi ja häirinnän kohteeksi sen vuoksi, että ovat juutalaisia. Kolmannes pelkäsi joutuvansa fyysisesti pahoinpidellyksi juutalaisuutensa vuoksi.

Lähes 60 prosenttia sanoi kuulleensa viimeisen vuoden aikana jonkun toteavan, että holokaustia ei tapahtunut tai että sitä on liioiteltu.

Netin vihapuheet pelottavat

Erityisesti kyselyssä ilmeni, että netissä levitettävät vihapuheet aiheuttavat pelkoa EU:n juutalaisväestön keskuudessa.

75 prosenttia piti verkossa leviäviä juutalaisvastaisia vihapuheita huolestuttavina ja lähes yhtä moni oli sitä mieltä, että ilmiö verkossa on pahentunut viimeisen viiden vuoden aikana.

- On kummallista, että vielä 75 vuotta Kristalliyön järkyttävien tapahtumien jälkeen juutalaiset joutuvat elämään pelossa, hämmästelee brittiläinen, antisemitismiä torjuvan parlamentaarisen ryhmän kansanedustaja John Mann The Guardian -lehdelle.

FRA:n kyselytutkimus tehtiin Belgiassa, Ranskassa, Saksassa, Unkarissa, Italiassa, Latviassa, Ruotsissa ja Britanniassa. Kyseisissä maissa asuu 90 prosenttia EU:n juutalaisväestöstä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.