7 askelta lapsiystävällisempään kotiin

Turvallisuus on lapsiperheen asunnossa kaikki kaikessa. Muutama vihje takaa jälkikasvulle suojatumman ympäristön.

Portaat, lääkekaappi ja hella ovat jo poissa pienokaisten ulottuvilta. Jokunen vaaranpaikka on vielä voinut jäädä huomaamatta.

Näppärä palovaroitin toimii aina

Asenna palo- ja häkähälyttimet talosi jokaiseen kerrokseen kellaria unohtamatta. Ideaalitilanteessa varoitinlaitteet toimivat sekä sähköllä että paristoilla. Sähkökatkon sattuessa hälytin käyttää patterivirtaa, paristojen loppuessa sähköä. Merkitse kalenteriisi joka kuukaudelle päivä, jolloin tarkistat paristojen kunnon. Säilytä lisäksi palosammutinta keittiössä ja kellarissa.

Ilmanlaatu kuntoon

Kodin ilmanlaatu saattaa olla muulla kuin hyvällä tasolla, vaikka sitä ei itse haista. Imuri ja huisku siis viuhumaan. Pöly ja muut allergeenit voivat aiheuttaa jälkipolvessa astmaa tai allergioita. Puhdistuta myös talon putkistot säännöllisesti.

Turvallista tuuletusta

Pyri ensiapuna pitämään kiipeilyretkelle houkuttavat huonekalut poissa ikkunoiden äärestä. Metalliset ikkunasuojat ovat varmin ratkaisu, mutta on myös muita keinoja estää ikkunaa avautumasta liian leveästi. Jos olet vasta asennuttamassa ikkunoita, valitse malli, joka aukeaa ikkunan keskikohdan yläpuolelta. Huomioi verhoja suunnitellessasi, että sälekaihtimet voivat aiheuttaa kuristumisvaaran.

Jännittävä kukkaruukku

Heitä hurmaava, mutta myrkyllinen kukka säälittä roskiin tai jätä se kukkakaupan hyllylle. Kauniin varren alapuolelle kannattaa myös kiinnittää huomiota: ruukuissa käytetään soraa ja katetta, jotka eivät sovi lapsen suuhun. Moni kaunis koriste, mukaan luettuna marmorikuulat ja kivet, aiheuttavat vaaratilanteita joutuessaan suuhun tai nenään. Vanhempien askareita mielellään imitoivalle lapselle ei kannata liian varhain antaa tehtäväksi kukkien kastelua.

Tarpeettomat lipat pois

Niin wc-pytyn kuin roskisten ja lelulaatikoiden kannet ovat joskus raskasta tekoa, ja vaaraksi pienille sormille. Lipat tulisikin salvata tai hankkia hitaasti putoava kansimalli, joka ei rysähdä lapsen käsille ikävin seurauksin.

Liian kuumaa vettä

Polttavan kuuma hanavesi ei sovi lapsiperheen kylpyhuoneeseen. Säädä ensimmäiseksi kuumavesisäiliön maksimilämpötila oikealle tasolle: 48–54 astetta on sopivan kuuma. Hanoihin ja suihkun päihin on myös mahdollista saada kuuman veden rajoitin, joka estää pesuhetken palovammat.

Varo putoavia huonekaluja

Utelias taapero ja heiluva kirjahylly eivät ole paras yhdistelmä. Kiinnitä kaatuvat mööpelit seinään pidikkeillä. Sekä vanhanmalliset, painavat tv:t että modernit litteät ruudut voi varmistaa hihnakiinnityksellä, ellei niitä ole upotettu seinään.

MTV3/www.styleathome.com

Kuvat: Futureimagebank, Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat