Mainos

50 ulkoministeriä Kööpenhaminaan

Yli 50 ulkoministeriä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin jäsenmaista pohtii torstaina ja perjantaina vuosittaisessa kokouksessaan järjestönsä tehtäviä maanosamme vakauden lisäämiseksi.

Viime vuonna Etyjillä oli useampia kriisejä selvitettävänään kuin milloinkaan aikaisemmin. Etyjin nykyinen puheenjohtaja, Tanskan ulkoministeri Niels Helveg Petersen pitää erityisen onnistuneena osallistumista Albanian kriisin ratkaisemiseen.
-Ensimmäistä kertaa Etyj räätälöi ratkaisuehdotuksen Euroopan alueella syntyneeseen kriisiin ja lähetti sen YK:n turvallisuusneuvostolle hyväksyttäväksi, kertoi Tanskan ulkoministeri.

YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi kansainvälisen joukon lähettämisen Albaniaan rauhoittamaan sijoitusyhtiöiden romahtamisesta syntynyttä kriisiä. Siten Etyj hoiti YK:n peruskirjan mukaista alueellisen turvallisuuden tehtävää. Toinen onnistunut tehtävä oli Helveg Petersenin mielestä Bosnian kunnallisvaalien järjestäminen.

Turvamallille suuntalinjoja

Etyjin viimevuotinen Lissabonin huippukokous antoi julistuksen Euroopan turvallisuusmallista, jonka periaatteita ja työmuotoja on määrä täsmentää Kööpenhaminassa. Päätös ensi vuosituhannen eurooppalaisesta turvallisuusmallista tehtiin Budapestissä jo vuonna 1994.

Lissabonin jälkeen on tapahtunut paljon: Naton rooli on muuttunut euroatlanttisen kumppanuusneuvoston perustamisen myötä, Nato on päättänyt ottaa kolme uutta jäsentä, Nato ja Venäjä ovat solmineet suhteidensa perusasiakirjan ja Euroopan unioni on laajentumassa.

Turvallisuusmalliin on tarkoitus ottaa mukaan yhteistyö eri eurooppalaisten järjestöjen välillä. Yhteistyöalueina on myös ns. uusia uhkia kuten kiihkokansallismielisyys, vähemmistöihin kuuluvien oikeuksien loukkaukset, vaikeudet talousjärjestelmiä muutettaessa, terrorismi, järjestäytynyt rikollisuus, huumeet ja ympäristöongelmat.

Euroopan turvallisuusmalli on määrä saada valmiiksi seuraavaan Etyjin valtionpäämiesten huippukokoukseen, joka pidetään joko ensi vuonna tai vuonna 1999.

Lisäksi Kööpenhaminassa keskustellaan mm. Etyjin suurten hankkeiden rahoitusuudistuksesta ja järjestön kaikkien säädösten noudattamisesta. Tiedonvälityksen vapautta turvaamaan aiotaan nimittää erityinen mediavaltuutettu. Tuohon tehtävään tulee saksalainen, sosiaalidemokraatteihin lukeutuva kansanedustaja Freimut Duve.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.