5 askelta: Jätä stressille vihdoinkin hyvästit!

Stressi voi olla huomaamaton vihollinen, joka nakertaa niin fyysistä kuin henkistäkin terveyttäsi pikkuhiljaa. Lue, millaisilla tavoilla voit laskea stressitasoasi.

Keho ja mieli voivat oireilla hyvin eri tavoin jatkuvaan tai äkilliseen stressiin. Vaikka itse kokisit, että selviydyt työtaakastasi hyvin, saattaa keho osoittaa erilaisia stressin merkkejä: väsymystä, pahoinvointia, vatsakramppeja ja pääkipua.

1. Ole perillä tuntemuksistasi

Tutkiskele kehoasi aina välillä: miltä minusta tuntuu? Mitkä kohdat vartalossani tuntuvat erityisen herkiltä tai jännittyneiltä? Onko oloni jollain tavoin erilainen kuin aikaisemmin?

Myös henkisiä tuntemuksia on hyvä tarkkailla ja vaikkapa kirjata ylös – jos olet esimerkiksi jatkuvasti ärtynyt ja muissa maailmoissa, pohdi mistä se johtuu ja tee asialle jotain.

2. Seuraa impulssejasi

Yhdistä henkiset tuntemukset ja ympärilläsi tapahtuvat asiat toisiinsa. Esimerkiksi jos pomosi pyytää sinua palauttamaan raportin aikaisemmin ja et ehdi, miltä se tuntuu sinusta fyysisesti? Millä tavoin haluaisit asiaan reagoida?

Pyri seuraamaan impulssejasi mahdollisimman usein.

3. Mikä on pahinta, mitä voi tapahtua?

Ylikuormittuneesta ihmisestä voi usein tuntua, että jos hän jättää jotain tekemättä tai toimii toisin, kuin häneltä edellytetään, koko maailma romahtaa.

Mielikuva ei tietenkään pidä paikkaansa ja usein asiat, jotka tuntuvat stressaantuneesta välttämättömyydeltä ovat pieniä asioita.

Mitä tapahtuisi, jos raivaisit kalenteristasi tilaa itsellesi? Työtehtävien deadlineja voi aina siirtää, esimieheltä voi pyytää lisäaikaa tehtävien tekemiseen ja ystävien kanssa sovitusta tapaamisesta voi kieltäytyä, jos koet että et jaksa.

4. Harrasta liikuntaa

Liikunnan harrastaminen etenkin luonnon keskellä tekee hyvää stressaantuneelle mielelle. Älä lähde aina saman aktiviteetin pariin, vaan tee sitä, mikä sopii tunnelmaasi. Jos kaipaat rauhoittumista, kävele luonnon keskellä tai pidä pitkä venyttelyhetki kynttilänvalossa. Jos taas haluat päästellä paineita, revittele aerobic-tunnilla tai opettele nyrkkeilemään.

Muista kuitenkin, että et ota liikunnan harrastamisesta yhtä uutta riippakiveä mielesi päälle. Jos et ehdi, asialle ei voi mitään – huomioi asia kuitenkin pienissä asioissa. Kävele työmatkat tai jää muutamaa pysäkinväliä aikaisemmin pois bussista, käytä portaita ja suosi hyötyliikuntaa kaikin tavoin.

5. Huolehdi tauoista

Vaikka olisit kuinka kiireinen, muista pysähtyä muutaman kerran päivässä. Etsi tila, jossa saat olla yksin, hengitä syvään ja keskity omiin tuntemuksiisi. Viisi minuuttia riittää, ja sen ajan kuka tahansa voi käyttää mihin haluaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat