Mainos

4G-taajuuksien huutokauppa voi paisuttaa puhelinlaskua

Langattoman 4G-verkon taajuuksista pian järjestettävä huutokauppa tarkoittaisi mahdollisesti vähenevää kilpailua ja kiristyviä hintoja kuluttajille.

Taajuuksista kiinnostuneen teleoperaattori DNA:n mukaan hallituksen esittämä huutokauppalaki voisi johtaa jatkossa vain kahden operaattorin malliin.

Hallituksen tekemä lakiesitys on muuttamassa taajuuksien jakamisen huutokaupan tarjousten perusteella tehtäväksi. Aiemmin taajuudet on jaettu kolmen operaattorin kesken käytännössä ilmaiseksi, mutta nyt valtio on nettoamassa taajuusluvista vähintään 100 miljoonaa euroa.

– Summa joka on asetettu lähtöhinnaksi on suhteutettu muiden maiden vastaaviin huutokauppoihin, ja vieläpä hieman alakanttiin, viestintämarkkinat yksikön päällikkö Olli-Pekka Rantala liikenne- ja viestintäministeriöstä kertoo.

Lakiesityksen mukaan kyseisen 800 megahertsin taajuusosuuksia saisi enimmillään huutaa puolet kaikista osuuksista. Joidenkin arvioiden mukaan tämä tarkoittaisi käytännössä jatkossa vain kahden operaattorin mallia.

- Se ehkä johtaisi kahden toimijan malliin, ja sitä kautta se heikentää juuri sitä kilpailun toimivuutta ja nostaa sitten kuluttajahintoja. Sekä siis kuluttajille, yrityksille ja ylipäätään kansantaloudelle se ei ole järkevä malli, DNA:n toimitusjohtaja Riitta Tiuraniemi arvioi.

Myös kansantaloustieteen professori Rune Stenbackan mukaan kilpailun takaamiseksi verkkolisenssien lukumäärä ei saa olla liian pieni.

- Verkkokapasiteettimarkkinoilla olisi mielestäni tavoiteltavaa, että syntyisi markkinarakenne, missä enemmällä kuin kahdella toimijalla olisi verkkotaajuuksia, Stenbacka sanoo.

Laajempi kaista tuo nopeammat yhteydet

Kahden toimijan mallia liikenne- ja viestintäministeriö perustelee laajemmalla kaistaosuudella ja sitä kautta nopeammilla yhteyksillä.

- Kun halutaan näitä suuria nopeuksia, siis jopa 26 megabitin nopeuksia, niin silloin on välttämätöntä, että on mahdollista, että yksi operaattori voi saada riittävän suuren taajuusmäärän itselleen, Olli-Pekka Rantala sanoo.

- Nopeus kasvaa suorassa suhteessa verrattuna taajuusmäärään. Jos taajuuksia on 15 megahertsiä verrattuna 10 megahertsiin, niin nopeus on silloin puolitoistakertainen.

Tiukat velvoitteet

Huutokauppaan liittyvät tiukat ehdot verkon rakentamisesta nopealla aikataululla koko Suomeen. Kolmessa vuodessa verkon on katettava 95 prosenttia ja viidessä vuodessa 99 prosenttia Suomen pinta-alasta.

Operaattorit eivät hallituksen esittämistä huutokaupoista välittäisi, vaan satsaisivat rahat mieluummin aidosti verkon kehittämiseen. Isot operaattorit uskovat kuitenkin lähtevänsä tavalla tai toisella mukaan huutokauppaan, vaikkeivat vielä lopullisia kortteja suoraan paljastakaan.

Hallituksen esitys lain sisällöstä on vielä eduskunnan käsittelyssä. Huutokaupattavien taajuuksien kohtalo selvinnee ensi vuoden alussa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.