Mainos

45 minuuttia: Vantaan lahjusepäily paisui laajaksi korruptiovyyhdiksi

Vantaan entiseen kaupunginjohtajaan Jukka Peltomäkeen liittyvät lahjusrikosepäilyt ovat paisuneet poikkeukselliseksi korruptiovyyhdiksi.

Keskusrikospoliisin tutkinnassa on laaja rikoskokonaisuus, jossa Peltomäen lisäksi on epäiltyinä useita muita henkilöitä useista eri rikoksista.

Korruptiovyyhdin rikostutkinnasta kertoi MTV3:n 45 minuuttia -ohjelma keskiviikkona.

Asui pilkkahinnalla 140 neliön asunnossa

Vyyhti alkoi purkaantua runsas vuosi sitten, kun paljastui, että Peltomäki oli asunut jo 16 vuotta vuokralla arkkitehtitoimisto Forma-Futuran omistajan omistamassa asunnossa Vantaan Myyrmäessä.

Peltomäki oli maksanut kattoterassilla varustetusta 140 neliön asunnosta vuokraa vain tuhat euroa kuukaudessa. Esimerkiksi Tilastokeskuksen arvion mukaan Vantaan käypä vuokrataso olisi ollut 1800 euroa. Peltomäki siis asui Forma-Futuran asunnossa noin puoleen hintaan samaan aikaan, kun Forma-Futura oli saanut Vantaalla merkittäviä kaavoitus- ja rakennussuunnitelmia.

Rakennusliikkeiden edustajat olivat lehtitietojen mukaan arvioineet, että Forma-Futuran valitseminen ripeyttää urakoiden etenemistä Vantaan päätöksenteossa.

Kohun noustua Peltomären ura kaupunginjohtajana päättyi lyhyeen. Keskusrikospoliisi ryhtyi tutkimaan asuntoasiaa.

Törkeä lahjusrikos- ja virkarikosepäily

45 minuuttia -ohjelman tietojen mukaan rikostutkinta on nyt täysin uudessa tilanteessa.

Peltomäen ja Forma-Futuran asuntokytköksestä alkanut esitutkinta on paisunut Suomen oloissa poikkeukselliseksi epäillyksi korruptiovyyhdiksi.

– Tässä vaiheessa en voi kertoa tutkinnan yksityiskohtia. Totean vain, että esitutkintakokonaisuus on merkittävästi laajentunut, vahvistaa KRP:n tutkinnanjohtaja Veli Matti Räsänen.

45 minuuttia -ohjelman eri lähteistä hankkimien tietojen mukaan KRP on kuullut Peltomäkeä epäiltynä törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

KRP on selvittänyt Peltomäen toimia koko tämän virkauralta, jopa 90-luvulta asti, jonne Peltomäen ja Forma-Futuran kytkökset ulottuvat. Peltomäki oli ennen Vantaalle tuloaan Uudenmaan liitossa aluekehittämisestä vastaavana johtajana. Sieltä hän siirtyi sisäministeriöön kuntien palvelu- ja rakenneuudistushankkeeseen.

Rikosepäilyjen tutkinta ulottuu aina 2000-luvun alkuvuosiin saakka. Arkkitehtitoimisto Forma-Futuran omistajaa, toimitusjohtaja Leila Tuomista keskusrikospoliisi on kuullut epäiltynä törkeästä lahjuksen antamisesta.

KRP yllättyi vyyhdin laajuudesta

KRP:n tutkinta on laajentunut myös muihin rikosnimikkeisiin. Peltomäen ja Tuomisen lisäksi jutussa on useita muita epäiltyjä.

45 minuuttia -ohjelman tietojen mukaan juttuun liittyy uudenlaisia piirteitä ja rikoksentekotapoja, mutta niistäkin poliisi on tässä vaiheessa vaitonainen. Esitutkinta valmistuu vasta ensi vuonna.

Vyyhdin laajuus on yllättänyt poliisin.

– Kyllä. Tutkinnan laajeneminen tuli yllätyksenä. Epäiltyjä on useita, kertoo tutkinnanjohtaja Räsänen.

Poliisi ei vielä kerro, onko tutkinnan yhteydessä kuultu esimerkiksi rakennusliikkeiden ja kaupan keskusliikkeiden väkeä. Kuulusteluja on tehty paljon ja lisää on tulossa.

Pakettiautoittain tutkintamateriaalia

45 minuuttia -ohjelman tietojen mukaan poliisi on kerännyt pakettiautoittain asiakirja-aineistoa, jotka liittyvät Vantaan maankäyttöön, kaavoitukseen, rakennuslupiin ja tehtyihin konsultti- ja muihin sopimuksiin 2000-luvulla.

Tutkinta liittyy keskeisesti esimerkiksi Marja-Vantaan kaupunginosaan, jonka aikoinaan ideoi juuri Peltomäki.

HOK Elanto ja Kesko olivat alunperin palkanneet Marja-Vantaan jättikauppakeskuksen suunnittelijaksi kaksi arkkitehtitoimistoa. Niistä toinen oli Forma-Futura. Suunnittelutoimistot on nyt kaikessa hiljaisuudessa vaihdettu ja uusia kilpailutetaan.

Poliisin kiinnostuksen kohteena ovat lisäksi olleet muun muassa Vantaan asemakaavoituksiin liittyvät konsultoinnit ja Forma-Futuran saamat 11 suunnittelutyötä.

Peltomäki kiisti lausunnossaan syyllistyneensä mihinkään rikokseen tai edistäneensä Forma-Futuran toimeksiantoja.

– Olen tietysti kiistänyt koko ajan, Peltomäki sanoo.

Arkkitehtitoimisto Forma-Futura on viime vuosina tehnyt hyvää tulosta, samoin kuin omistaja Leila Tuomisen toinen firma FF Sijoitus Oy. Sillä on muun muassa kiinteistösijoituksia.

Tuominen ei halunnut lausua meneillään olevasta tutkinnasta mitään 45 minuuttia -ohjelmalle.

– Joo. kiitos. Ei kiinnosta, oli Tuomisen vastaus.

Keskusrikospoliisin tutkinta on palauttanut vantaalaisten mieliin kaupunkia ravistelleen lahjusjupakan 90-luvulta. Nyt sylissä on uusi, laaja epäilty korruptiovyyhti.

(15.9.2011)

(14.9.2011)

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.