Mainos

45 minuuttia: Vanhukset laihdutuskuurille hoivakodissa

45 minuuttia -ohjelman saamien tietojen mukaan vanhukset voivat joutua näkemään suoranaista nälkää hoivakodissa.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston sosiaalihuollon johtavan ylitarkastajan Eija Hynninen-Joensivun mukaan kanteluita tulee ruuan vähäisestä määrästä jonkin verran.

– Se on vain asia, jota on vaikea todeta jälkikäteen. Kun me tulemme parin kuukauden kuluttua paikalle tekemään tarkastusta etukäteen, niin jääkaappi on ehditty täyttää, toteaa lakonisesti Hynninen-Joensivu.

Nälkäisiä vanhuksia

Parikymmentä vuotta vanhusten parissa työskennellyt hoitaja kertoo, että kun hän meni hoivakotiin töihin, niin johtaja ilmoitti, minkä verran ruokaa annetaan.

– Johtaja kertoi, että tämä vanhus on ollut lihava ja on nyt laihtunut. Minusta hän oli kakeettisen laiha ja nälkäinen välillä. Minusta vanhukselle pitäisi olla ruokaa niin paljon, että voi toisenkin lautasen antaa, jos vanhus pyytää.

– Se ruoka oli enemmänkin dieettiruokaa, kun annokset olivat niin pieniä. Kaloreita kertyi noin 1200, kun niitä pitäisi tulla 1600-1800. Leivätkin pantiin puoliksi ja jos joskus oli makkaraa niin se jaettiin neljään osaa, lisää toinen hoitaja.

– Minä ostin ruokaa omalla rahalla vanhuksille ja niin tekivät monet muutkin, tunnustaa hoitaja.

– Minä taasen näen vieläkin painajaisunia siitä, miten vähän ruokaa sai antaa. Keitto piti tehdä yhdeksälle asukkaalle pienestä nakkipaketista, muutamasta perunasta ja pussista keittojuureksia. Maito oli erityisesti kortilla ja leivät pantiin aina puoliksi, toteaa keittäjänä hoivakodissa toiminut henkilö.

– Lähdin lopulta eräänä päivänä siltä istumalta pois ja tein valituksen, mutta en voi käsittää miten hoivakoti voi toimia vuosia myöhemmin samalla tavalla, tilittää keittäjä.

Ei pullaa ja hedelmät hoitajille

Eräs hoitaja kertoo tuoneensa vanhainkotiin oman yleiskoneensa ja leiponeensa yövuoron aikana pullaa, kun vanhuksilla ei ollut kahvin kanssa mitään.

– Johtaja kuitenkin kielsi tämän, että ei pullaa tarvitse olla joka päivä. Vanhukset tykkäsi pullasta tosi paljon, kertoo hoitaja haikein mielin.

– Hedelmiä oli joka toinen viikko. Laitoin siitä hedelmäsalaattia, mutta siitä sanottiin, että ne hedelmät on enemmänkin hoitajille. Ei vanhukset kuulemma syö mandariinia tai omenaa. Minusta ne kelpasi oikein hyvin, kun laitoin ne palasiksi ja kaikki meni, toteaa hoivakodista pois lähtenyt hoitaja.

Kertokaa omista kokemuksistanne 45 minuuttia -ohjelmanpalautesähköpostiin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.