45 minuuttia: Vaalityötä kielletyllä työajalla

Eduskunnassa kaikki eivät noudata sääntöä, joka kieltää vaalityön työaikana. 45 minuuttia –ohjelman tietojen mukaan jotkut eduskunta-avustajat tekivät kuntavaaleissa vaalityötä päämiehilleen eli kansanedustajille työajalla.

Avustajat eivät halunneet esiintyä omalla nimellään. He kertoivat tehneensä vaalityötä kansanedustajan pyynnöstä.

- Teen ihan mitä vaan pyydetään, etten menettäisi työpaikkaani. Kampanjatyö on ollut ihan mitä tahansa sitä on osannut, voinut ja ehtynyt tehdä, avustaja kirjoittaa.

Avustajat ovat pitäneet yhtä vuodesta 2003 yhteistyöverkosto Avustajat ilman rajoja (AIR) riveissä. Puheenjohtaja Kalle Salavan mukaan eduskunnan kanslia sääntö tulisi olla kaikkien tiedossa. Se kieltää vaalityön tekemisen, oman tai edustajan, työajalla.

- Näyttää siltä, että kaikki avustajat eivät ole mieltäneet, mihin avustajan palveluja voidaan käyttää. Avustajan asemaa tulee vahvistaa niin, että hän pystyy tosiasiallisesti kieltäytymään sellaisista tehtävistä, jotka eivät kuulu hänen tehtäviinsä, toteaa Salava.

45 minuuttia –ohjelma kysyi kuntavaaleissa ehdolla olevien kansanedustajan avustajilta, osallistuvatko he avustamansa kansanedustajan vaalityöhön. Suuri osa yli 90 prosenttia avustajista arvioi, etteivät he osallistu esimiestensä kuntavaalityöhön. Tavoitimme noin puolet avustajista.

Työtä harmaalla alueella

Osa kertoi tukevansa kansanedustajaa vapaa-ajalla, mikä on sallittua ja luonnollista poliittisesti aktiivisille ihmisille. Näin vastanneista avustajista osa arvioi, että raja hipoo usein harmaata aluetta, kun he suunnittelevat kampanjamateriaalia kotonaan tai jakavat esitteitä aamulla metroasemalla ennen kellokortin leimaamista eduskunnassa.

- Avustajan on oltava koko ajan enemmän tai vähemmän tavoitettavissa. Tällaista rajanvetoa, että nyt ollaan töissä ja nyt tehdään kampanjaa (edustajalle)vapaa-ajalla, on vaikea määritellä, toteaa entinen avustaja, kokoomusnuorten varapuheenjohtaja Saul Schubak.

Eduskunnan hallintojohtaja ei lähde halkomaan hiuksia. Tärkeintä on, ettei vaalikampanjaa edistetä 7 tunnin ja 15 minuutin työajalla eduskunnassa, sillä tuolloin kansanedustaja saisi ilmaisen vaalityöntekijän valtion varoista.

- Omalla ajalla tehtyä vaalityötä ei tietenkään saa rajoittaa. Avustajilla on samat poliittiset ja kansalaisen oikeudet kuin muillakin, sanoo hallintojohtaja Pertti Rauhio eduskunnan kansliasta.

Kansliassa kritiikki otetaan vakavasti

Kanslian ei ole tähän saakka tarvinnut puuttua vaalityön tekemiseen työajalla.

- Työnantajan täytyy seurata, että työntekijän oikeuksista pidetään kiinni. Me otamme kyllä vakavasti nimettömänä tehdyt kielteiset arviot, vaikka emme niiden perusteella pysty ryhtymään toimiin, Rauhio sanoo.

Lähes kaikki kuntavaaleissa ehdolla olleet kansanedustajat keräsivät suuren äänimäärän omissa kunnissaan ja saivat paikan valtuustossa.

(MTV3)

Katso Johanna Tuurin juttu (45 minuuttia 31.10.2012)

Lue myös:

    Uusimmat