Mainos

45 minuuttia: Sauli Niinistö eniten äänessä tv-tenteissä

Sauli Niinistö (Kok.) on saanut television vaalitenteissa eniten puheaikaa. Niinistö on vienyt viidenneksen kaikille ehdokkaille annetusta ajasta.

45 minuuttia -ohjelma selvitti ehdokkaiden saamien puheenvuorojen pituuksia sekä MTV3:n että Ylen suomenkielisissä suorissa tenteissä, joissa kaikki ehdokkaat olivat mukana.

Toiseksi eniten puheaikaa on saanut rauhallisesta puhenopeudestaan tunnettu Paavo Lipponen (SDP), ja kolmatta sijaa pitää Timo Soini (PS). Viimeisellä sijalla on Sari Essayah (KD)

Sauli Niinistö itse pitää asemaansa luontevana.

– Ymmärrettävästi minä olen se maalitaulu kaikille muille, eli ehkä joudun sitten myöskin reagoimaan muiden väitteisiin enemmän kuin muut. Ja muistaakseni Ylen tentissä toimittajat halusivat aika pitkää minulta kysellä.

Puheviestinnän professori Pekka Isotalus selittää Niinistön korkeita puheminuutteja ehdokkaan puhetavalla.

– Niinistö puhuu usein aika pyöreästi, erityisesti nyt, kun hänellä on niin vahva kannatus. Hänen kannattaa puhuakin ympäripyöreästi.

Sari Essayah puolestaan heittää pallon tv-väittelyiden toimittajille.

– Vähäinen puheaika johtuu siitä, että olen saanut viimeisimpiä puheenvuoroja, ja siinä vaiheessa on jo hoputettu vastaamaan vain lyhyesti.

Toimittajat: puheaikaa jaetaan journalistisen perustein

MTV3:n ja Ylen vaalitenteissä puheenvuorot jakautuvat samansuuntaisesti. Niinistön etumatka muihin ehdokkaisiin nähden on tosin selkeämpi Ylellä, jonka tentissä Niinistö on saanut käyttää lähes neljänneksen ehdokkaille annetusta puheajasta.

Selkeitä eroja syntyy kahden ehdokkaan välillä: Paavo Väyrynen (Kesk.) saa selvästi enemmän puheaikaa MTV3:lla ja Eva Biaudet'lle (Rkp) heruu enemmän sekunteja Ylellä.

Tentin tekijät painottavat, että puheaikaa jaetaan journalistisin perustein.

– Tasapuolisuuteen pitää tietysti pyrkiä ja siihen, että kaikki pääsisivät ääneen kysymyksen kohdalla, toteaa vaalitentaattaja, toimittaja Jan Andersson Yleltä.

– Toimittajat eivät pelaa mitään presidenttipeliä, vaan me yritämme saada näistä ehdokkaista eroja esille journalistisin konstein, kertoo politiikan toimituksen päällikkö Timo Haapala MTV3:lta.

Arhinmäki jyrätään tv-tenteissä

Paavo Arhinmäki (Vas.) jää selkeästi muiden ehdokkaiden jalkoihin television vaalitenteissä. Joko toiset ehdokkaat tai toimittajat ovat keskeyttäneet Arhinmäen puheenvuoroista jopa yli 70 prosenttia.

– Onkohan tämä nyt niin, että nuori mies on helpompi keskeyttää ku tämmönen vanhempi parta, arvioi puheviestinnän professori Pekka Isotalus Tampereen yliopistosta.

Toiseksi eniten tenteissä keskeytettiin rauhallisesti puhenopeudesta tunnettua Paavo Lipposta. Vapaimmin sai vähäiset puheenvuoronsa käyttää Sari Essayah.

Timo Soinin päälle puhuttiin tenteissä kolmanneksi vähiten, toisin kuin ehdokas itse on antanut ymmärtää. Muun muassa MTV3:n tentissä Soini väitti kaikkien muiden saavan puhua häntä vapaammin.

Biaudet ehdokkaista ärhäkin

Kun mitataan, kuka ehdokkaista varastaa eniten puheenvuoroja toisilta ehdokkailta ja jopa toimittajilta, nousee Eva Biuadet joukon kärkeen.

– Biuadet edustaa toisenlaista puhekulttuuria. Hän on kaikin puolin aktiivisempi ja dynaamisempi ja siihen kuuluu tälläinen keskeyttäminen. Suomessa tällainen kuitenkin saattaa kääntyä ehdokasta vastaan, toteaa puheviestinnän professori Pekka Isotalus.

Puheenvuorojen varastamisessa viimeisillä sijoilla loistavat kansakunnan sovittelijaksikin itseään tituleeraava Pekka Haavisto (Vihr) ja ehkä hieman yllättäen Paavo Väyrynen.

- Ehkä tämä on nyt harkittua, koska Väyrysellä on ollut aggressiivinen, päällekäyvä imago, arvioi Isotalus.

Katso Raija Kantomaan juttu (45 minuuttia 11.1.2012)

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.