Mainos

45 minuuttia: Nokian Renkaat kiistää ulkoistaneensa irtisanomiset

Tunnettu pörssiyhtiö Nokian Renkaat Oyj kertoi syyskuussa liikkeenluovutuksesta, jossa 18 muottihuoltajaa siirtyi nokialaisen Mould Mate Oy:n palvelukseen. Viisi päivää myöhemmin Mould Mate irtisanoi heistä kymmenen. Myöhemmin myös luottamusmies irtisanottiin.

Työntekijöillä on vahva käsitys siitä, että Nokian Renkaan ulkoisti irtisanomiset.

Mould Mate perustettiin samana päivänä, kun ulkoistus tapahtui. Mould Maten osakkaista toinen on yhtiön pitkäaikainen alihankkija, toinen entinen työntekijä.

– Kun siirretään alle 20 henkilöä juuri aloittaneeseen firmaan, niin heidän ei tarvitse käydä yt-neuvotteluja. Tässä on käytetty hyväksi yt-laissa olevaa porsaanreikää, Nokian Renkaiden pääluottamusmies Petri Sorvali sanoo.

Nokian Renkaiden palvelukseen jäi kahdeksan muottihuoltajaa. Sorvali väittää, että Nokian Renkaiden on täytynyt tietää irtisanomisista.

– Totta ihmeessä siitä tiedettiin. Kyllä tämä homma on suunniteltu kauan aikaisemmin, taiten lakimiesten kanssa, Sorvali sanoo.

"Emme ohjailleet toimintoja"

Nokian Renkaiden markkinointijohtaja Antti-Jussi Tähtisen mukaan yhtiö ei tiennyt uuden työnantajan suunnitelmista.

– Emme toki tienneet, että näin tulee käymään. Tietenkin uusi työnantaja käy työntekijöiden kanssa neuvottelut, kun heidät sinne ottaa ja päättää sen jälkeen, kenen kanssa jatketaan ja kenen kassa ei. Me emme ole niitä toimintoja sinne ohjailleet, Tähtinen vakuuttaa.

Työtekijöiden mielestä Nokian Renkaat kehitti häikäilemättömän tavan päästä eroon pitkäaikaisista työntekijöistään ja vältti yt-menettelyn.

– Niin voi joku väittää, mutta meillä on nytkin yt-neuvottelut käynnissä, eikä me niitä yt-neuvotteluja kierretä. Niitä käytetään silloin, kun on tarve käyttää ja se on ihan normaali toimintamalli, Tähtinen sanoo.

Nokian Renkaat vakuuttaa yhtiön toimineen lakien mukaan.

Asia yt-asiamiehellä

Pääluottamusmies sai tiedon liikkeenluovutuksesta puoli tuntia ja työntekijät kymmenen tuntia ennen kun asiasta kerrottiin muottihuoltajille auditoriossa.

Sorvali on pyytänyt yhteistoiminta-asiamiestä selvittämään, onko Nokian Renkaat noudattanut yt-lakia muun muassa tiedottamisessa. YT-asiamies ei voi kommentoida tapausta. Asiasta kertoi teollisuusalojen ammattiliiton jäsenlehti Intiim.

Työntekijät kertovat tapahtumista 45 minuuttia -ohjelmassa klo 20.

Katso Johanna Tuurin juttu (45 minuuttia 7.11.2012)

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.